1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rippilapsia ja ylioppilaita juhlitaan kuin hääparia

Kevään ja kesän perhejuhlat ovat suurempia kuin aiemmin.

Kuva: Yle

Talouden taantuma ei perheiden juhlabudjetteja rokota, vaan jopa päinvastoin. Tämän kesän ylioppilasjuhlat, valmistujaiset sekä rippijuhlat juhlitaan entistä suureellisemmin.

- Juhliin kutsutaan enemmän väkeä kuin ennen. Jossain vaiheessa oli pieniä häitä ja jos ennen rippijuhlissa oli mummo, pappa ja kummit, niin nykyään on yli 50 vierasta, kertoo mikkeliläisen Sali ja Keittiön ravintoloitsija Marjo Kosonen.

- Ihmisillä on nykyään vain vähän vapaa-aikaa, ja sitten kun tulee hyvä aihe juhlia, niin pitkästäkin matkasta sukulaiset tulevat juhlimaan esimerkiksi valmistujaisia, Kosonen pohtii.

Voileipäkakut ja pikkuleivät jäämässä historiaan

Pieksämäellä toimivan Pöyhölän Pappilan yrittäjä Minna Vihonen kertoo, että juhliin satsataan nykyään paljon, ja monet haluavat mukaan jotain persoonallista.

- Nykyään mietitään myös kattauksia ja haetaan erilaisuutta. Karjalanpaistit ovat menneen talven lumia. Jos lämmintä ruokaa tarjotaan, niin yhä useammin se on broileria tai kalkkunaa. Haetaan jotain kevyempää ja raikkaampaa, Vihonen kuvailee.

- Enää ei joka juhlassa ole voileipäkakkuja. Myös kuivakakuista ollaan siirrytty pois ja pikkuleivät korvataan esimerkiksi macaron-leivoksilla, pieksämäkeläinen Vihonen pohtii.

Mikkeliläisravintoloitsija Kososen mukaan kahvipöydässä tarjotaan yhä enemmän erilaisia suolaisia ja makeita. Myös ruokapuoli on laajentunut, ja kylmistä buffet -pöydistä löytyy yhä monipuolisempia valikoimia.

- Koko ajan täytyy elää ajan hermolla. Nykyään tulee paljon ruoka- ja hääohjelmia, joita ihmiset seuraavat. Koko ajan pitää testata ja kehitellä erilaisia tuotteita, Kosonen kertoo.