1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itä-Suomi

Maatalouskouluihin kaivataan Itä-Suomessa lisää nuoria

Ammattitaitoiselle työvoimalle on Itä-Suomen maatiloilla kova kysyntä, vakuuttavat ammattikoulujen rehtorit. Silti opintoihin ei tahdota saada riittävästi nuoria. Opiskelijapulasta kärsii varsinkin Otavan koulutila Mikkelissä.

Itä-Suomi
Opiskelija tekee töitä navetassa.
Antti Karhunen / Yle

Raisa Soutukorva putsaa lehmien parsia Muuruveteläisellä Setälän tilalla. Nuori nainen suorittaa maatilalla opintoihin kuuluvaa työssäoppimista. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat tällä opiskelijalla selvillä.

- Enimmäkseen haluaisin olla maatilan emäntä. Eläimet kiinnostavat, että saa olla niiden kanssa töissä.

Soutukorvan opinahjo, Savon ammatti- ja aikuisopisto sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä tilalta. Muuruveden yksikkö järjestää muun muassa maatalousalan perustutkintoja. Viime vuosina koulutukseen on hakenut keskimäärin parikymmentä nuorta. Rehtori Rauno Kettunen toivoo, että määrä nousisi jatkossa.

Tarvitaan monipuolista koulutusta, ei pelkkää perusmaataloutta.

Rauno Kettunen

- Minimimäärä olisi sellainen 24 nuorisokoulutuksen opiskelijaa, ja jos voisimme kouluttaa saman verran aikuisia siihen päälle, rehtori kertoo.

Vielä pahemmin opiskelijapulasta kärsii Etelä-Savon ammattiopisto Mikkelissä. Otavan koulutilalla maatalousalan ammattikoulutukseen oli tänä vuonna kymmenisen hakijaa. Opiskelijoita tarvittaisiin vuosittain ainakin 16, jotta koulutus kannattaisi taloudellisesti.

Ammattikoulutasolla maatalouskoulutusta annetaan myös Pohjois-Karjalassa. Joensuussa ja Kiteellä maatalousalan perustutkintoon haki tänä vuonna vajaat 50 nuorta. Aiemmin maakunnassa pystyi opiskelemaan maataloutta myös Joensuun ammattikorkeakoulussa. Koulutuksesta valmistuneet työllistyivät hyvin Pohjois-Karjalassa, mutta silti maatalouden AMK-koulutus päätettiin lopettaa Joensuussa. Viimeiset opiskelijat koulutukseen valittiin viime syksynä.

"Välittömästi palkkaan pätevän karjanhoitajan"

Viime vuosikymmeninä maataloustuotanto on keskittynyt Suomessa yhä suuremmille tiloille. Nykytiloilla riittää tekniikkaa, jota myös koulusta valmistuvien on osattava käyttää.

Enimmäkseen haluaisin olla maatilan emäntä.

Raisa Soutukorva

- Tarvitaan monipuolista koulutusta, ei pelkkää perusmaataloutta. Koulutukseen liittyy esimerkiksi lammastaloutta ja maatalousteknologiaa. Suuret tilat tarvitsevat päteviä työntekijöitä, rehtori Rauno Kettunen painottaa.

Maatalousalan osaajille riittäisi Itä-Suomessa töitä. Näin vakuuttavat ainakin ammattikoulutuksen järjestäjä niin Mikkelissä kuin Muuruvedelläkin. Aina osaavaa työvoimaa ei saada edes koulujen omille maatiloille.

- Välittömästi palkkaan ensimmäisen pätevän karjanhoitajan, joka ilmoittautuu. Olen pyydystänyt koko toukokuun ajan. Kaikki vanhalta kurssilta valmistuvat ovat jo sitoutuneet muualle, rehtori Rauno Kettunen kertoo.

Lue seuraavaksi