Inarinsaamelaisten yhdistys puoltaa stipendiä Sarivaaralle

Inarinsaamelaisten yhdistys kannattaa Saamelaisen korkeakoulun Israel Ruong -stipendin antamista kasvatustieteiden tohtori Erika Sarivaaralle. Yhdistys on siis eri mieltä viiden muun saamelaisjärjestön ja saamelaisneuvoston sekä saamelaiskäräjien puheenjohtajan kanssa.

politiikka
Erika Sarivaara
Juha Kauppinen

Viime maanantaina Yle uutisoi saamelaisjärjestöjen vastustavan stipendin luovuttamista Sarivaaralle, koska hän ei ole saamelainen.

Järjestöt näkevät, että Saamelainen korkeakoulu on toimimassa vastoni Israel Ruong -säätiön ehtoja. Niiden mukaan palkinto voidaan myöntää nuorelle saamelaiselle tutkijalle.

Inarinsaamelaisten yhdistys puolestaan näkee, että palkinnon saamelaismääritelmä on 80-luvulta ja siten laajempi kuin 1990-luvulla tehty nykyinen määritelmä. Inarinsaamelaisten yhdistys puoltaa stipendiä Sarivaaralle, koska hänen tekemänsä väitöskirja on ollut tärkeä paitsi inarinsaamelaisille myös muille saamensukuisille ihmisille.

Inarinsaamelaisten yhdistyksen mukaan kannanoton takana on myös muita, nimettöminä pysyviä yhdistyksiä.

Saamelainen korkeakoulu toimii Norjan Kautokeinossa. Saamelainen korkeakoulu on jo siirtänyt 20 000 Norjan kruunun suuruisen stipendin luovuttamista ja haluaa kuulla saamelaisjärjestöjä asiassa.