Poliisi varoittaa lietsomasta lynkkaushaluja somessa

Poliisi on huolissaan lisääntyneestä lain ottamisesta omiin käsiin. Sosiaalisessa mediassa kynnys sympatiseerata uhria ja spekuloida tekijöillä on madaltunut. Pahimmillaan kyse on rikokseen yllyttämisestä. Vaikka keskusteluketjut johtavat vielä harvoin käytännön toimiin, suuresta joukosta saattaa aina löytyä joku, jolla on halua henkilökohtaiselle ristiretkelle.

internet
Tuntematon nainen kävelee kadulla.
Pentti Palmu / YLE

Vanhempi konstaapeli Robert Sandvik Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisista sanoo poliisin tapaavan yhä useammin ihmisiä, jotka neuvovat tai peräti yllyttävät sosiaalisessa mediassa oman käden oikeuden käyttöön. Herkimmin reagoidaan seksuaalirikoksissa ja silloin, kun uhrina on lapsi tai nuori.

– Keskustelu liippaa joskus rajaa, puhutaanko laittomuuksista. Kirjoitukset voidaan tulkita laittomiksi uhkauksiksi, kunnianloukkauksiksi tai vastaaviksi rikoksiksi.

Useimmiten teksteissä halutaan tietää, kuka on kyseessä. Tekijää uhataan suoraan tai muita yllytetään tekemään hänelle jotain.

Sandvik pitää myötätuntoa ymmärrettävänä, mutta kehottaa laillisuuden lisäksi miettimään, paljonko tapahtuman riepottelu aiheuttaa lisäkärsimystä uhreille. Joskus kyseessä voi olla tapa käyttää toisen kärsimystä hyväkseen syynä nousta barrikadeille.

Huhut ja tutkintarauha poliisille

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueellakin kirjoituksia on laidasta laitaan, mutta ne johtavat vielä harvoin suoriin tekoihin. Riski on kuitenkin suuri, sillä sosiaalinen media tavoittaa ison joukon:

– Mitä isompi väkimäärä tavoitetaan, sitä helpommin löytyy niitä, jotka mielellään lähtevät ristiretkelle ja hoitavat homman kotiin, sanoo Robert Sandvik.

Mitä isompi väkimäärä tavoitetaan, sitä helpommin löytyy niitä, jotka mielellään lähtevät ristiretkelle ja "hoitavat homman kotiin"

Vanhempi konstaapeli Robert Sandvik

Sandvik toivoo, että huhut ja vihjeet kerrottaisiin poliisille, jolle annettaisiin myös tutkintarauha ja mahdollisuus tiedottaa tarvittaessa uhasta. Hän myöntää tosin harvinaiseksi sen, että poliisi ryhtyisi varoittelemaan jostakusta kesken tutkinnan. Lynkkaushalut olisi silti paras unohtaa myös, kun juttu on päätöksessään:

– Tuomioistuin tuomitsee eikä senkään jälkeen tarvitse mitään ristiretkiä harrastaa. Kyseiselle henkilölle tulee tuomio ja hän istuu sen tai saa sanktion ja sen jälkeen hän on rangaistuksensa istunut. Muita rangaistuksia ei tarvita, tiivistää Sandvik.

Ida-Maria Björkqvist