1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lokit häviämässä pesätaistelun Killerin raviradalla

Ennen vuodenvaihdetta tehty toinen Killerjärven ruoppaus näyttää onnistuneen, sillä ajelehtivilla suolautoilla pesii tänä vuonna vain noin 40 naurulokkiparia. Viime kesänä Killerin raviradan liepeillä syöksähteli muutama tuhat naurulokkia.

Kuva: Risto Degerman

Jyväskylän Killerjärven naurulokkien vastainen taistelu on Keski-Suomen Ely-keskuksen ylitarkastajan Auvo Hamaruksen mukaan mielenkiintoisessa vaiheessa.

Ennen viime vuodenvaihdetta tehty toinen ruoppauskerta näyttää onnistuneen, sillä nyt lammella pesii noin 40 naurulokkipariskuntaa. Ruoppauksessa hävitettiin noin hehtaarin suuruinen pesimäalusta.

- Jäljelle on jäänyt ehkä se sitkein osa naurulokkikoloniaa. Ne ovat selvästi päättäneet, että täältähän ei lähdetä, Hamarus naurahtaa.

Vaaralliset lentoharjoitukset

Lokkien vastainen taistelu raviradalla alkoi syksyllä 2011, kun Killerjärveä ruopattiin ensimmäisen kerran lokkikannan hävittämiseksi.

Keskeneräiseksi jäänyt ruoppaus vain kasvatti lokkien määrää. Viime kesänä lammella pesi noin 500 naurulokkipariskuntaa eli poikasten lentoharjoitusten aikana raviradan ympäristössä ryntäili muutama tuhat naurulokkia.

- Ne aiheuttivat todellisia vaaratilanteita, koska hevosta ne väistivät vasta juuri turvan edestä, Hamarus sanoo.

Naurulokkien massamuuton jälkeen Killerille on muuttanut muutama kalalokkipariskunta lisää.

- Nähtäväksi jää, miten ne osaavat raviradalla käyttäytyä, sillä kalalokit  puolustavat ärhäkästi pesiään - ja ovat juuri niitä, jotka ihmisten päälle ovat syöksähdelleet, Hamarus sanoo.

Harvinainen liejukana Tuomiojärvellä

Kovin kauas Killeriltä lähteneet naurulokit eivät ole muuttaneet, sillä suurin osa niistä on asettunut Tuomiojärven Rautpohjanlahdelle ja Eerolanlahdelle, muutamia kymmeniä lienee myös Palokkajärvellä.

- Niillä ei tietysti ole ollut nimilappuja kaulassa, mutta meillä on pitkät seurantatiedot Jyvässeudun lokkikolonioitten koosta. Eerolahdella lokkeja pesii noin tuhat lokkipariskuntaa ja Rautpohjanlahdella noin viisisataa, Hamarus kertoo.

Hamaruksen mukaan Rautpohjanlahden lintuveden kunnostuksessa toivottiinkin, että lokit sinne palaisivat - ja toisivat tullessaan muitakin vesilintuja.

- Niin onkin käynyt, sillä Eerolahdella pesii Keski-Suomessa harvinainen liejukanapariskunta.

Lokkikantojen runsastuminen Tuomiojärvellä ei kuitenkaan välttämättä kaikkia rantojen asukkaita ilahduta.

- Aikaisemmin Eerolahdelta Viitaniemen asukkailta on tullut valituksia lokkien meluhaitoista. Rautpohjanlahdelta meille ei toistaiseksi ole valituksia tullut, mutta se on vain ajankysymys, kun lokkien määrä näyttää näin kasvavan. Kyllähän niistä varsinkin kesäöinä ääntä lähtee, Hamarus sanoo.