MOT: Suomalaisilla keskeinen rooli TeliaSoneran Uzbekistan-jupakassa

Ruotsissa on meneillään laaja korruptiotutkinta, joka liittyy TeliaSoneran vuoden 2007 Uzbekistanin kauppoihin. Ruotsalaisen selvitysmiehen mukaan TeliaSoneran epäselvyydet juontuvat yrityksen suomalaisen osan, Soneran perinteestä, joka siirtyi yhtiöiden yhdistymisen myötä TeliaSoneraan.

Kuva: YLE

Ruotsin valtion pääsyyttäjän mukaan suomalaisilla yritysjohtajilla oli keskeinen rooli ruotsalais-suomalaisen TeliaSoneran Uzbekistanin-kaupoissa, jotka ovat johtaneet Ruotsissa laajaan korruptiotutkintaan.

Epäiltyinä on tällä hetkellä uzbekistanilaisia sekä kolme suomalaista.

- Ne jotka Ruotsissa katsotaan pääepäillyiksi, ovat Suomen kansalaisia, ja kaiken alkuperä on yhtiön Turkin toiminnoissa, sanoo pääsyyttäjä Gunnar Stetler.

Suomen valtion osittain omistama TeliaSonera osti toimiluvan Uzbekistanista 2007.

Ruotsin televisio paljasti viime syksynä, että TeliaSonera oli kaupanteon yhteydessä maksanut yli 300 miljoonaa dollaria välittäjänä toimivalle gibraltarilaiselle yritykselle. Välitysyrityksen omistajalla on läheinen kytkös Uzbekistanin presidentin tyttäreen Gulnara Karimovaan.

TeliaSonera teetti oman sisäisen raporttinsa Uzbekistanin kaupoista. Raportin tekijä Björn Riese vahvistaa Ylen MOT-ohjelmassa suomalaisten keskeisen roolin.

- Tässä taustalla on historia, joka liittyy yhtiön suomalaiseen puoleen. Sonerassa oli tällainen perinne, joka juurtui myös TeliaSoneraan. Tähän oli aikoinaan sekaantunut koko joukko suomalaisia, Riese sanoo.