1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin Talissa tuoksuu tärpätti - Mätäjokeen vuotanut myrkkyä

Silminnäkijöiden mukaan Mätäjoessa kelluu kuolleita kaloja. Pelastuslaitoksen mukaan aine on todennäköisesti vuotanut läheisistä Pitäjänmäen teollisuuslaitoksista.

Kotimaan uutiset
kuollut taimen joessa
Jarno Virtanen / Yle

Helsingissä Talin siirtolapuutarhan vieressä virtaavaan Mätäjokeen on vuotanut maanantaina tärpätiltä tuoksuvaa myrkyllistä ainetta. Silminnäkijöiden mukaan Mätäjoessa kelluu kuolleita kaloja.

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Ville Mensalan mukaan aine on todennäköisesti peräisin läheisistä teollisuuslaitoksista. Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle kello neljän jälkeen iltapäivällä.

- Olemme laittaneet Mätäjokeen öljynimeytyspuomin ja kävimme tarkistamassa tilanteen kahdeksan maissa illalla. Hajustakin päätellen mitään öljypohjaista tuotetta se ei näytä olevan. Tarkemmin aineesta ei ole vielä tietoa.

Ville Mensala kertoo, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on laittanut jokeen laskevia vesisulkuja kiinni, eikä ainetta näytä tulleen illan tarkastuskerralla enää lisää jokeen.

- HSY:n hulevesilinjoja on tänään suljettu, vahvisti HSY:n vastaava tiedottaja Kati Mäki-Latikka Yle Uutisille.

- Emme tiedä vuodon alkuperää, mutta ainakin sen määrä on vähentynyt.

Helsingin pelastuslaitos on selvittänyt Helsingin ympäristökeskuksen kanssa myrkkyvuodon alkuperää.

Teknos: Liuotinta pääsi sadevesiviemäriin

Maaliyhtiö Teknoksen konsernijohtaja Pekka Rantamäki kertoo Yle Uutisille, että yhtiön tiloista pumpattiin iltapäivällä vahingossa liuotinta sadevesiviemäriin ja sitä kautta se päätyi jokeen.

Hänen mukaansa kyseessä oli inhimillinen erehdys. Hän ei osaa arvioida, kuinka paljon liuotinta ehti vuotaa ulos. Hänen mukaansa erehdys huomattiin nopeasti ja pumppu suljettiin.

- Meillä on sadevesiviemärissä automaattinen venttiili, jonka olisi pitänyt sulkeutua. Se, miksi se ei ole sulkeutunut, siihen en pysty nyt vastaamaan, Rantamäki sanoo.

Mätäjoen pitkä kunnostustyö valuu hukkaan

Mätäjoen varresta tavoitettu Pekka Lindblad kertoo, että haju paikalla on sen verran voimakas, että pää tulee kipeäksi. Lindblad harmittelee vuodon aiheuttamaa tuhoa joen talkoilla istutetulle taimenkannalle.

Lindblad sanoo vetäneensä neljänä vuotena joen kunnostuspäiviä, jotta Mätäjoesta saataisiin kutupaikka äärimmäisen uhanalaiselle meritaimenelle. Keväisin Mätäjokeen on istutettu taimenen mätiä, jotta kanta elpyisi.

- Näky vetää synkäksi, tuho on melkoinen. Näyttää siltä, että suurin osa istutetuista taimenista on kuollut. Onneksi osa on ehtinyt jo vaeltaa merelle. Tämä tuli siinä mielessä pahaan aikaan, että taimenet tulevat sukukypsiksi juuri neljävuotiaina, toteaa Lindblad.

Lue seuraavaksi