1. yle.fi
  2. Uutiset

Julkkikset eivät Cannesin elokuvajuhlien osastoilla hengaile

Suomen markkinointi elokuvien tekomaana on pitkiä päiviä maaosastolla, ihmisten tapaamista ja oikeiden ihmisten löytämistä. Suurimpia elokuvatähtiä ei kuitenkaan maiden osastoilla tapaa. Cannesin elokuvajuhlilla ensiesityksen saanut lyhytelokuva The North on saanut kutsuja kansainvälisille filmifestivaaleille.

kulttuuri
Cannesin 2013 elokuvajuhlilla julkkikset maiden osastoilla kiertele. Paitsi Leonardo di Caprio, joka päätyi lehden kannessa suomalaisen työntekijän kanssa lauteille.
Marko Karvonen

Kainuun ammattiopiston opettaja, elokuvan ja median palvelukeskuksen projektipäällikkö Marko Karvonen sanoo Suomen herättäneen positiivista mielenkiintoa elokuvajuhlilla Cannesissa.

- Olemme osastolla saavuttaneet sellaisia ihmisiä, jotka eivät aiemmin välttämättä ole Suomen olleet tekemisissä.

He piipahtavat pikaisesti punaisella matolla kuvattavana ja jakamassa nimikirjoituksia.

Marko Karvonen

Kuuluisia elokuvatähtiä maiden markkinointiosastot eivät kuitenkaan houkuttele.

- He piipahtavat pikaisesti punaisella matolla kuvattavana ja jakamassa nimikirjoituksia. Ulkomaisia tuottajia olemme tavanneet paljon, ja suomalaiset ohjaajat ja tuottajat ovat käyneet Suomen osastolla, Karvonen kertoo.

Kainuun ja Oulun seudun etenkin talvisia maisemia elokuviin markkinoiva lyhytelokuva The North on myös kiinnostanut.

- Lyhytelokuvan on Cannesissa nähnyt tuhatkunta ihmistä ja se julkistetaan pian myös YouTubessa. Lyhytelokuva sai kutsuja myös ulkomaisille elokuvafestivaaleille. Lumi kiinnostaa, Karvonen arvioi.

Pohjoismaista yhteistyötä

Karvonen kertoo, että Suomi, Ruotsi ja Norja puhaltavat elokuvajuhlilla yhteen hiileen.

- Osastomme ovat vierekkäin, ja alkuviikosta meillä oli yhteinen iltatilaisuus. Terasseillamme oli puolentuhatta ihmistä paikalla.

Ruotsin osastolla teemana on metsä, norjaisilla osastolle on rakennettu 1960-luvun norjalainen asuinmiljöö ja Suomen osaston teema on sauna.

Osastomme ovat vierekkäin, ja alkuviikosta meillä oli yhteinen iltatilaisuus. Terasseillamme oli puolentuhatta ihmistä paikalla.

Marko Karvonen

- Suomen osastolla on sulassa sovussa keskenään alueina Kainuu-Oulu, Lappi, Joensuu, Turku ja Helsinki. Jos omalta alueelta ei löydy vierailijan kaipaamaa maisemaa, vinkkaamme hänelle toisesta Suomen alueesta, Karvonen kertoo yhteistyöstä.

Sää ei ole ollut parhaimmillaan tänäkään vuonna elokuvajuhlien aikaan.

- Välillä on osastolla tiivis tunnelma kun kuutisenkymmentä ihmistä on ahtautunut samaan tilaan. Fiilis on kuitenkin hyvä, Karvonen hymyilee.

Indie-elokuvan seminaari

Karvonen paljastaa suomalaisten järjestävän indie-elokuvan eli isoista tuotantoyhtiöistä riippumattomien elokuvien seminaarin.

- Puhumassa on muun muassa levitys- ja tuotantoyhtiö Black Lionista sotkamolainen Miika J. Norvanto, joka kertoo levittämistään indie-elokuvista. Syksyllä kuvattava kauhukomedia kiinnostaa kansainvälisesti jo sen verran, että se kannattane ottaa mukaan markkinoitavaksi vuoden kuluttua.

Pitkät työpäivät kuluvat enimmäkseen osastolla ihmisiä tapaamassa ja tilaisuuksia järjestäessä, ja elokuvia käydään katsomassa Suomen osastolta vuorotellen.

- Kilpailusarjan elokuvat kiinnostavat tietenkin. Kyllähän osastollakin pitää tietää elokuvista ja on tärkeää käydä katsomassa millaisia elokuvia tehdään.

Cannesin elokuvajuhlat päättyvät sunnuntaina.

Lue seuraavaksi