1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korvasienen persoonallinen maku on kesän airut

Sienen sisältämän myrkyn poistamista ei saa koskaan laiminlyödä. Gyromitriini poistuu kahdesti keittämällä.

Kotimaan uutiset
Korvasieniä
Petri Vironen / Yle

Korvasienen löytämisessä pätevät vanhat säännöt: etsi parin vuoden takaisia hakkuupaikkoja tai muutenkin paikkoja, joissa maata on myllätty. Yleensä korvasieni ilmestyy myllätylle metsäpohjalle vuoden tai kahden kuluessa.

Sienineuvoja Leena Torssonen kehottaa etsimään myös metsäteitten laitamilta tai syvältä metsästä, missä hirvet ovat liikkuneet ja rikkoneet maan pintaa. Sienivainukin auttaa.

- Itse haen semmoisista paikoista, missä metsää on hakattu ja maata myllätty, mutta tiedän myös metsäteitten varsilla paikkoja, joihin ilmestyy korvasieniä, vaikka maasto ei olekaan rikkoontunut. Se on tuurista kiinni.

Korvasieniaika on juuri nyt parhaimmillaan ja saattaa kestää kesäkuun puoliväliin asti. Jos helteet alkavat vaivata, maan pinta kuivahtaa ja korvasienten ilmestyminen loppuu siihen.

Puoliviljelyllä oma korvasienitarha

Korvasienen voi löytää jopa ojanpenkereeltä, mutta pellolle asti se ei uskaltaudu. Leena Torssonen muistuttaa myös puoliviljelmistä. Johonkin pellon laita-alueelle puiden läheisyyteen voi kaivaa syvähkön kuopan ja pohjalle sellulevyjä tai sanomalehtiä ja kuopasta löytynyttä maata päälle.

Seuraavana tai sitä seuraavana keväänä kuopan laitamilla voi olla pieniä korvasieniä ja seuraavana keväänä vielä enemmän.

Kevät on paras aika tehdä puoliviljelmä, koska ilmassa on nyt korvasienen itiöitä eikä muita sieniä vielä ole.

Myös kuivatuista sienistä myrkky poistetaan keittämällä

Ole huolellinen, kun käsittelet korvasientä. Ensin puhdistetaan hiekka ja multa ja huuhdotaan hyvin. Ja sitten keitetään.

Leena Torssonen neuvoo, että kymmenen minuuttia reilussa vedessä tai kaksi kertaa vähintään viisi minuuttia reilussa vedessä välillä huuhdellen. Ylimääräinen neste puristellaan pois. Leena itse on todennut parhaaksi keitellä sienet kahteen kertaan.

- Gyromitriini on haihtuva myrkky. Kahteen kertaan keittämällä niistä saadaan myrkky varmasti pois.

Jos korvasienet kuivataan, ne käsitellään samalla tavalla valmistettaessa ruoaksi. Eli kuivatut sienet ryöpätään keittämällä niitä kaksi kertaa viisi minuuttia runsaassa vedessä. Runsas vesi tarkoittaa noin kuutta litraa kilolle sieniä.

Lue seuraavaksi