1. yle.fi
  2. Uutiset

Anna Politkovskajan murha uudelleen oikeuteen

Syytettynä on viisi murhasta epäiltyä. Murhan tilaajasta ei vieläkään ole selvyyttä.

Ulkomaat
Anna Politkovskaja
Anna PolitkovskajaReuters

Venäläisen toimittajan Anna Politkovskajan 7 vuoden takainen murha otetaan uudelleen oikeuskäsittelyyn. Syytteessä on tällä kerralla viisi henkilöä, joiden epäillään suorittaneen murhan. Teon tilaajaa ei ole kyetty selvittämään.

Murhasyytteisiin vastaavat oikeudessa kolme Mahmudovin veljestä. Heistä kaksi oli teosta syytettynä jo neljä vuotta sitten, mutta heidät vapautettiin. Veljesten lisäksi syytettynä on heidän setänsä Lom-Ali Gaitukaev, joka oli syyttäjän mukaan murhan pääorganisaattori. Viides syytetty on sisäministeriön entinen moskovalainen työntekijä Sergei Hadshikurbanov.

Venäjän ylimmän tutkintakomitean edustajan Vladimir Markinin mukaan syyttäjällä on riittävästi näyttöä tekijöiden osallisuudesta Politkovskajan murhaan. Sen sijaan teon tilaajaa ei ole edelleenkään saatu selville.

Venäjän johtoa ja erityisesti Tshetshenian sotaa kärjekkäästi arvostellut Novaja Gazetan toimittaja Anna Politkovskaja surmattiin kotiovelleen vuonna 2006. Tekoa on pidetty poliittisena.

Anna Politkovskajan poika, Ilja Politkovski uskoo, että oikeuteen nyt haastetut ovat osallistuneet hänen äitinsä murhaan. Hänen mukaansa on sen sijaan epävarmaa, jatketaanko murhan tilaajan etsintöjä.

Lähteet: Itar-Tass, Echo Moskvi

Lue seuraavaksi