yle.fi-etusivu

Raja-aitaa ei haluta haravoida – kuusiaidasta "uusi buumi"

Pihojen reunuksille halutaan nyt helppohoitoisia pensas- ja havuaitoja. Valintakriteereinä ovat lisäksi nopeakasvuisuus sekä tuuheus.

luonto
Säynenjoen taimitarhan havupuiden taimia.
Yle / Jouni Pilto

Muutaman vuoden suosiossa ollut havu pitää pintansa tänäkin vuonna suosittuna raja-aitana.

Siilinjärveläisellä Säynäjoen taimitarhalla puutarhamyyjänä työskentelevän Aino Juntusen mukaan ikivihreän kuusiaidan suosion taustalla on se, ettei siitä irtoa haravoitavia lehtiä.

- Kuusiaidoista on tullut suorastaan ”uusi buumi”. Monilla on tosin mielikuva, että ne kasvavat liian hitaasti, mutta hyvin laitettuna ne kasvavat varsin nopeasti.

Kuusiaitaa leikataan sivusta niin kauan kuin se on halutun korkuinen. Sen jälkeen latvaa leikataan vuosittain.

- Jos aitaa ei typistä joka vuosi, niin kasvu karkaa käsistä. Leikkaus olisi hyvä tehdä maaliskuussa, muuten aita alkaa vuotaa, Juntunen opastaa.

Kauneutta pensasaitaan kukista ja marjoista

Vaikka havupuuta ei haluaisikaan, valinnanvaraa helppohoitoisissa pensaspuissa riittää. Aino Juntusen mukaan kysyttyjä pensasaitapuita ovat erityisesti isotuomipihlaja, marja- ja koristearoniat sekä erilaiset angervot ja taikinamarjat. Piikkisiä orapihlaja-aitoja ei enää haluta.

Ostajat toivovat aitoja, joille ei tarvitsisi tehdä mitään.

Aino Juntunen

- Ostajat toivovat aitoja, joille ei tarvitsisi tehdä mitään. Kaikille aidoille pitää tehdä hoitoleikkauksia ja kunnostustyötä, jos ne haluaa pitää siisteinä. Aitojen alle laitetaan usein kuoriketta, jolloin alustaa ei tarvitse kitkeä, Juntunen sanoo.

Pihaa ympäröivä aita ei ole aina yksivärinen vihreä. Yhtenä värikkäämpänä vaihtoehtona on isotuomipihlaja. Siinä on keväällä valkoisia kukkia ja syksyllä se on kauniin punaoranssi.

- Sitä on mennyt nyt paljon, kun se on helppo leikata ilman piikkejä. Isotuomipihlaja on luonnostaan kapea, ja soveltuu hyvin pensasaidaksi, Juntunen sanoo.

Kukkien lisäksi vaihtelua tuovat myös pensaiden marjat. Juntusen mukaan jopa pikkulapset syövät terveellisiä marja-aronian marjoja.

- Niissä on runsaasti flavonoideja. Marja on kova, joten sen voi huuhdella vaikka olisi liikennettäkin vieressä.