Kaalikoit hyökkäsivät - paha uhka sadolle

Miljoonien kaalikoiden vaellus tavoitti Suomen. Lämpimien ilmavirtojen mukana Suomeen on saapunut satoja miljoonia, mahdollisesti miljardeja kaalikoita.

Kotimaa
Oulun yliopiston biologian laitoksen intendentin Marko Mutasen ottama kuva kaalikoista
Marko Mutanen / Oulun yliopisto

Kaalikoit ovat pieniä perhosia, jotka leviävät lämpimien ilmavirtausten mukana hyvin laajoille aluielle. Suomeen laji leviää yleensä etelästä ja kaakosta. Määrät ovat arviolta satoja miljoonia, mahdollisesti jopa miljardeja kaalikoiperhosia.

Kyllä retiisi. kaali, nauris ja kaalimaiden lehdet tulevat syödyiksi

Intendentti Marko Mutanen, Oulun yliopisto

Oulun yliopiston biologian laitoksen intendentti Markku Mutanen kertoo, että kaalikoiden leviäminen on yleinen ilmiö, mutta tällä kertaa sen tekee ongelmalliseksi ajankohta. Kun suuri vaellus tapahtui toukokuussa, se merkitsee, että lajilla on kesän aikana mahdollisuus lisääntyä kahteen otteeseen. Se taas moninkertaistaa syntyvien toukkien määrän ja lopputulos onkin kaalien ja sen sukuisten kasvien viljelijöille lohduton.

- Aika sataprosenttisen ennustuksen voisin antaa, että retiisi-, kaali-, nauris- ja kaalimaiden lehdet tulevat syödyiksi, sanoo Marko Mutanen. Hänen mukaansa keinoja kaalikoiden torjumiseksi on, mutta varsinkin luomutuotannossa satonäkymä on heikko.

Kaalikoi ei talvehdi Suomessa

Kaalikoi ei talvehdi Suomessa, mutta ehtii kesän mittaan tehdä Suomessa ainakin kaksi toukkasukupolvea.

Tamperelainen harrastaja kertoi laskeneensa vajaan 1000 neliömetrin kotipihaltaan kymmenen yksilöä ja havainneensa yksilöitä suunnilleen samalla tiheydellä kaikkialla. Muilta perhosharrastajilta on tullut samansuuntaista tietoa: yksilöitä on kertynyt harrastuksessa käytetyille valoille jopa satoja yössä.

Vaellus on ulottuntut ainakin Ouluun, mutta hyvin todennäköisesti myös Lapin perukoille. Lämpimien ilmavirtausten aikana se voi levitä jopa Huippuvuorille saakka. Marko Mutasen mukaan jopa kilometrien korkeudessa leviävät kaalikoit voivat periaatteessa levitä mihin tahansa maailmalla sopivien ilmavirtausten mukana.