1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Euroviisuääniä on kalasteltu Suomeltakin

Keskustelu Euroviisujen äänestyksestä kuumenee vilppiepäilyjen vuoksi. Liettualaisten toimittajien tekemä video syyttää Azerbaidzhania yrityksestä ostaa ääniä Liettuassa. Myös vuoden 2010 Suomen edustajia Kuunkuiskaajia yritettiin houkutella hankkimaan ääniä toiselle maalle.

Azerbaidzhanin Farid Mammadovin kappaleen Hold me aikana nähtiin rakkaustarina lasikaapin sisällä. Kuva: Jessica Gow / EPA

Liettualaisten internetiin lataama video on herättänyt epäilyjä Euroviisujen äänestyksestä. Azerbaidzhanin väitetään kalastelleen ääniä Liettuassa. Todistusaineistoksi on esitetty YouTubeen ladattu video, jossa liettualaisilta opiskelijoilta yritetään ostaa viisuääniä.

Videon on kuvannut liettualaisen 15.min.lt ohjelman toimittajat. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Euroviisu-fanisivusto Viisukuppila.

Azerbaidzhania edusti Eurovision laulukilpailuissa Farid Mammadov kappaleella Hold me. Se sai Liettualta täydet 12 pistettä lauantain finaalissa.

Vilppiä epäilee presidenttikin - mutta eri syistä

Jokavuotiset Euroviisujen pisteidenkähmintähuhut saivat maanantaina myös uudenlaisen poliittisen käänteen, kun myös Azerbaidzhanin presidentti Ilham Aliyev ilmoitti epäilevänsä vilppiä pisteidenlaskussa.

Presidentti kummasteli muun muassa BBC:n uutisten mukaan, miksei Azerbaidzhan antanut lainkaan pisteitä Venäjälle. Presidentti on määrännyt asiasta tutkinnan.

Suomalaisen escstats.com (siirryt toiseen palveluun)-sivuston keräämien tilastojen perusteella Euroviisuissa äänestetään usein poliittisia liittolaisia ja naapurimaita. Esimerkiksi Azerbaidžan ja Turkki ovat antaneet toisilleen 12 pistettä joka kerta 2004 - 2012. Myös Venäjä rohmuaa yleensä entisiltä Neuvostoliiton mailta pisteitä melkoisen määrän. Maa onkin kivunnut kisassa usein kärkisijoille, tänä vuonna sijalle viisi.

Kuunkuiskaajille ehdotettiin pisteiden vaihtoa

Kuunkuiskaajien Susan Aho ja Johanna Hytti kertovat joutuneensa Euroviisuissa vilppikosiskelun kohteiksi vuoden 2010 kisoissa. Kuva: Yle

Ääntenkalastelusta on uutisoitu Euroviisujen yhteydessä ennenkin. Nyt myös Suomen vuoden 2010 edustaja Kuunkuiskaajat paljastaa Yle Uutisille joutuneensa vilppikosiskelun kohteeksi.

Kuunkuiskaajat-duon Susan Aho ja Johanna Hytti sanovat vaivaantuneensa ja yllättyneensä ehdotuksesta.

- Se oli semifinaali-ilta takahuoneessa ja erään maan edustaja tuli huikkaamaan meidät nurkan taakse. Sitten hän alkoi puhumaan, että voisimmeko puhua Suomen jurylle, jotta hän saisi ääniä ja hän tekisi sitten saman meille, kertoo Johanna Hytti ehdotuksesta.

- Toisille maille se näytti olevan todella vakava paikka, että finaaliin on pakko päästä, sanoo Susan Aho.

Euroviisuissa pitkään mukana ollut ja Suomen viisujärjestelyistä vastannut Kjell Ekholm kertoo vastaavia yrityksiä tapahtuneen hänellekin ennen vuotta 2004, jolloin äänestyksessä siirryttiin puhelinäänestykseen.

- Minulle on kyllä tullut toisen maan delegaatio kyselemään, että olisiko tällainen mahdollista, kertoo lentokentältä tavoitettu Ekholm Yle Uutisille.