1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Näin teet lappilaista juhlapöydän perinneherkkua

Kampanisu on perinteinen lappilainen kahvipöydän leivonnainen. Jokaisella leipurilla oma ohjeensa kampanisujen tekemiseen. Usein ohjeet ovat perittyjä, suvussa kulkevia. Eri paikkakunnilla ovat myös omat perinteiset ohjeensa.

Valmiit kampanisut maistuvat parhailta kylmän maidon kanssa. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

Kampanisu tunnetaan samoin myös useilla eri nimillä. Kampanisut, tortut ja voinisut ovat tutuimmat nimet. Kampanisujen tarjolle asettamisessa on myös kaksi tapaa, joko kammat ylöspäin tai alaspäin. Näin teet kampanisuja.

Kampanisut

250 g voita

Kampanisut ovat parhaimmillaan juuri uunista otettuna hieman jäähtyneenä.

Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen

 2 dl sokeria

1 prk kermaviiliä ( tai viiliä)

1 tl soodaa

1 muna

650 - 700 g vehnäjauhoja

Notkista huoneenlämpöinen voi joko puuhaarukalla tai sähkövatkaimella. Lisää sokeri.

Sekoita kermaviilin joukkoon sooda. Lisää kermaviili, sooda ja kananmuna taikinaan.

Lopuksi lisää jauhot taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa.

Kaulitse tai taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi n.1 cm vahvuiseksi levyksi.

Tee taikinahyrrallä 5 x 8 cm paloja, joista tee joko kolme- tai viisisakaraisia kampanisuja.

Paista 260 asteessa noin 8 minuuttia kauniin ruskeiksi.

OHJE: Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen