1. yle.fi
  2. Uutiset

Polkupyörävarkauksista vain joka kymmenes tapaus selviää

Yhä useampi varastettu polkupyörä päätyy myytäväksi nettiin tai kaupan ilmoitustaululle. Pyörävarkaussesongin alkaessa on erityisen tärkeää lukita pyörä kunnolla.

Kotimaan uutiset
Anonyymi henkilö ajaa polkupyörällä.
Samuel Aghar / Yle

Kesän varmana merkkinä voidaan pitää polkupyörävarkauksien yleistymistä. Viime vuonna Etelä-Pohjanmaan alueella varastettiin lähes 200 lukittua pyörää. Näistä kaksi kolmasosaa varastettiin Seinäjoella. Luku voi olla suurempikin, sillä moni jättää rikosilmoituksen tekemättä.

Poliisin mukaan pyörävarkaudet ovat nousseet Etelä-Pohjanmaalla jo jonkinlaiseksi ilmiöksi. Useita lukittuja pyöriä on kadonnut esimerkiksi talojen ja työpaikkojen pihoista. Viime kesien hittituote polkupyörävarkaille ovat olleet jopo-pyörät, mutta poliisin mukaan rosvoille kelpaavat niin vanhemmat, kuin uudemmatkin menopelit.

- Rahantarve on suuri ja tämä nähdään helpoksi konstiksi hankkia rahaa. Tosin ansiot ovat pyörää kohti vain noin 50-100 euroa, vaikka kyseessä olisikin tuhansien eurojen arvoinen pyörä, toteaa Etelä-Pohjanmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Harri Teivaanmäki.

Lukitse pyöräsi

Polkupyörävarkauksia on mahdotonta estää kokonaan, mutta tehokkaalla pyörän lukituksella voi yrittää suojautua.

- Paras tapa on kiinnittää pyörä johonkin tolppaan tai johonkin muun ympärille mahdollisimman vahvalla vaijerilukolla tai u-lenkkilukolla. Sitten on nopeampaan lukitukseen kiinteä runkolukko, kertoo Seinäjoen polkupyörä -liikkeen yrittäjä Esa Koskela.

Harva tapaus selviää

Polkupyörävarkauksista selviää vain joka kymmenes tapaus. Varkauden sattuessa tärkeää on tietää pyörän tunnistetiedot, kuten runkonumero. Rikoksen selvittämisessä avainasemassa on myös oma aktiivisuus.

- Asianomistajan kannattaa seurata erilaisia markkinapaikkoja netissä ja markettien myyntitauluilla, että onko se oma pyörä jossain myynnissä. Sitten kannattaa ilmoittaa poliisille. Meillä on keinoja selvittää sitten niitä myyjiä ja onko todellakin kyseessä se pyörä, mikä on anastettu, neuvoo rikoskomisario Harri Teivaanmäki.

Lue seuraavaksi