Guatemalan entisen diktaattorin kansanmurhatuomio kaatui teknisiin virheisiin

Ríos Montt oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan diktaattoreista, jolle oli annettu tuomio kansanmurhasta. Tuomio ehti olla voimassa pari viikkoa. Nyt asia on käsiteltävä uudelleen.

Ulkomaat
José Efraín Ríos Montt
José Efraín Ríos Montt Guatemalan korkeimman oikeuden kuultavana 10. toukokuuta.Saul Martinez / EPA

Guatemalan entisen diktaattorin José Efraín Ríos Monttin 80-vuotinen vankeustuomio kansanmurhasta ja sotarikoksista on kumottu perustuslakituomioistuimessa tuomariäänin 3 - 2. Epäselvää on, pääseekö Ríos Montt nyt vapaaksi, kuten hänen asianajajansa on anonut.

Ríos Monttin varsinainen oikeudenkäynti keskeytyi tilapäisesti huhtikuun puolivälissä, kun mahdollisista menettelytapavirheistä oli tehty useita valituksia. Perustuslakituomioistuimen tiistainen päätös kumoaa koko tuon tauon jälkeisen oikeuskäsittelyn ja siten myös tuomion, joka langetettiin toukokuun alussa.

Alkuosa oikeudenkäynnistä ja tuolloin annetuista todistajanlausunnoista jäi kuitenkin voimaan, joten ne ovat käytettävissä, kun oikeudenkäynti aloitetaan uudelleen puolivälistä. Aloittamispäivää ei ole päätetty.

Ríos Montt ehti olla pari viikkoa Latinalaisen Amerikan ensimmäinen entinen diktaattori, joka oli tuomittu kokonaisen kansanryhmän tuhoamisyrityksestä. Hänen oikeudenkäyntinsä pääsi alkamaan vasta viime vuonna, kun hän lähti parlamentista ja menetti siten syytesuojansa.

Hänen puolitoistavuotinen valtakautensa oli erityisen verinen vaihe Guatemalan 36-vuotisessa sisällissodassa. Ríos Monttin tuomio langetettiin 15 verilöylystä. Hänen todettiin antaneen armeijalle käskyn tuhota 15 mayaintiaanien kylää, joiden asukkaita syytettiin kapinallisten tukemisesta. Miltei 1 800 ihmistä kuoli.

86-vuotias Ríos Montt on sotilassairaalassa, jonne hänet vietiin hänen pyörryttyään oikeudessa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP