Pitkävartinen kumisaapas suojaa käärmeenpuremalta

Kyykäärmeitä on nyt runsaasti liikkeellä. Luonnossa liikkujan paras suoja käärmeenpuremia vastaan on reilun mittainen kumisaapas.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Runsasluminen talvi oli kyykäärmeille suotuisa. Niiden talvehtiminen onnistui hyvin.

- Perinteinen talvi on kyykäärmeille paras. Vararavinto riittää, jos lämpötila pysyy tasaisena nollan ja plus kahden asteen välillä, biologi ja luontotutkija Urpo Koponen sanoo.

Kyyt ovat paritelleet talvehtimispesiensä lähettyvillä. Nyt ne liikkuvat saalistusmaillaan ja keräävät ravintoa. Urpo Koposen mukaan eniten käärmeitä tavataan äitienpäivän ja kesäkuun alun välisenä aikana.

Käärmeet nauttivat pääravinnokseen pikkunisäkkäitä, myyriä ja sammakoita. Heikko myyrätilanne on verottanut erityisesti pöllöjä, mutta se vaikuttaa myös käärmeisiin.

- Metsä- ja peltomyyräkannat ovat lähteneet parin vuoden jälkeen nousuun. Vielä se ei näy pöllöjen pesinnässä ja käärmeilläkin alkukesä menee pitkälti sammakkoravinnolla, mutta loppukesällä tilanne on varmasti jo parempi.

Epäilystä lääkäriin

Käärmeenpurema ei ole leikin asia. Siihen on aina hankittava kunnon lääkkeet pikaisesti.

- Epäilystäkin kannattaa hakeutua heti lääkäriin. Purema on vaarallinen. Kortisonipiikki tarvitaan ja pahimmassa tapauksessa antiseerumia. Kyytabletit ovat lähinnä psyykkistä lääkettä, niiden sisältämä kortisoni auttaa vähän turvotukseen.

Jalka oli kolme kuukautta sininen ja suora

Bilogi, luontotutkija Urpo Koponen

Aikuinen käärme käyttää yleensä vain pisaran myrkkyä pelotteena päästäkseen ahdistelijastaan eroon. Vasta paniikkitilanteessa kyy pumppaa rauhasensa tyhjäksi. Myrkyn määrää on vaikea arvioida.

- Minuakin on naaraskyy päässyt kerran puremaan niin, että jalka oli kolme kuukautta sininen ja suora. Kivut olivat kovat ja paraneminen hidasta. Epäilin jo, että jalka pitää amputoida.

Paras suoja luonnossa liikkujalle niin käärmeitä kuin punkkejakin vastaan on oikeanlainen varustus. Meni sitten pellolle tai suomaastoon, kannattaa pukea suojaava vaatetus ylle ja pitkät kumisaappaat jalkaan.

- Nykyään käytetään mielellään vedenpitäviä lenkkareita, jotka suojaavat vähän. Mutta ei niistä paljon iloa ole, jos käärme iskee nilkan yläpuolelle, toteaa käärmeiden kanssa paljon omien sanojensa mukaan "puljannut" luontotukija.