Tiedettä turnaustyyliin Turussa

Tieteen popularisointi ei ole enää tutkijoille samanlainen kirosana kuin takavuosina. Turkuun rantautuu keskieurooppalainen tapa kertoa tieteen saavutuksista yleisöystävällisesti ja liukuhihnalta.

tiede
Science Slam Turku.
Turun yliopisto

Ensimmäistä kertaa Turussa järjestettävän Science Slam -tapahtuman juuret ovat Keski-Euroopassa.

Suosituksi muodostuneen tiedeturnauksen idea on yksinkertainen: tieteentekijä kertoo kymmenessä minuutissa omasta tutkimuksestaan mahdollisimman mukaansatempaavasti. Onnistumista arvioi kolmihenkinen raati, sekä luonnollisesti yleisö omalla reagoinnillaan.

Aiemmin Suomessa pääkaupunkiseudulla järjestetyn Science Slamin tavoite on tuoda tieteentekijät ja tutkimus lähemmäs suurta yleisöä.

Turun yliopiston tohtorikoulutettaville on erikseen järjestetty kurssitusta tieteen popularisoinnista. Peräti 17 kurssilaista haluaa testata turnauskestävyytensä.

Esitysten aiheet vaihtelevat keskiviikkona painajaisunista sinilevien sielunelämään, kirjan kuolemasta porkkanasotaan, ja myös maailmankaikkeudet salaisuudet luvataan paljastaa. Torstaina pohditaan mm. pop-laulajan äänenmuodostusta sekä syövän lääkkeenvastustuskykyä. Yleisö haastetaan myös numeronavigointipeliin.

Science Slam -esitykset seuraavat toisiaan katkeamattomana ketjuna, ja osa niistä on englanninkielisiä.

Kaksipäiväinen, yleisölle avoin tapahtuma Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa on harjoituskierros syksyä varten. Tuolloin Tieteen päivien yhteydessä tutkijat kisaavat tosimielellä, ja jalkautuvat laajemminkin yleisön keskuuteen mm. Hansakortteliin ja Turun pääkirjastoon.