Tango on takuuvarma tanssilattian täyttäjä

Tangokuningas Marko Maunuksela laulaa joka keikalla tangoa. Tangossa on arvokkuutta ja sen laulaminen haastavaa. Suomalainen tanssikansa kuitenkin kiittää laulajaa tangosta täyttämällä tanssilavan.

viihde
Marko Maunuksela oli vuoden 2010 tangokuningas.
Marko Maunuksela oli vuoden 2010 tangokuningas.Yle

Tangossa on sitä jotakin, sanovat suomalaiset - ja taipuvat tunteelliseen tangoon. Melankoliset ja sisällöltään syvälliset tangot kuuluvat suomalaisen kesän tanssilavoille. Laulajalle tango on haastava tulkittava.

- Tango tulee aina aitona, tiivistää tangon tulkitsemisen tangokuningas Marko Maunuksela.

Lauluopinnoista on hyötyä viimeistään tangon tulkitsemisessa, laulaja vakuuttaa.

- Tangon laulaminen on lähinnä klassista laulua. Sen laulaminen on ihan erilaista kuin jos lauletaan jotain popahtavaa iskelmää. Skaalat on aika laajoja ja melodia haastava, Maunuksena sanoo.

Vähän uutta ja arvokasta vanhaa

Marko Maunuksela laulaa usein keikalla encorena tangoja.

- Monesti keikka loppuu iloiseen kappaleeseen ja sitä miettii, pitäisikö encorekin olla samanlainen. Silti usein päätän keikan vaikka kahteen tangoon ja kyllä siitä tulee kiitoksia, Marko Maunuksela miettii.

Tuttu Satumaa -tango maistuu vielä laulajalle ja löytää tulkintansa. Jopa niin, että Maunukselan ryhtikin suoristuu Satumaasta puhuttaessa.

- Siinä on vielä tiettyä arvokkuutta, vaikka se onkin vanha tango jo. Minulle tulee siitä arvokas olo, Maunuksela toteaa.

Uusia tangojakin syntyy vuosittain.

- Ne eivät ehkä taivu niin hyvin lavoille, mutta niitä on kiva laulaa konserteissa.

Hyvä poika

Kesälavan keikkaohjelmisto rakennetaan monipuoliseksi. Yksi on kuitenkin Maunukselan kokemuksen mukaan varmaa: Aina, kun soitetaan tangoa, tanssilattialle tulee tungosta,

- Tangoa laulaessa tanssilattialta huokuu semmoinen hiljainen hyväksyntä, että näin juuri sun pitääkin tehdä. Tulee isänniltä jopa kommentteja, kun tanssivat lavan ohi, että "hyvä poika", Marko Maunuksela iloitsee.

Millainen olisi tango Marko Maunukselasta.

- Vaikka tangot on mollivoittoisia ja melankolisia, toivoisin, että minusta tehty tango olisi aika positiivinen, Maunuksela nauraa.