Kenkiin voi rakastua ensisilmäyksellä

Korkkarit, kumpparit, lenkkarit ja tennarit ovat tuttuja jalkineita tavan tallaajille. Kenkäfriikeille popojen laatu ja ulkonäkö on aivan erityisen tärkeä asia.

ilmiöt
Nainen istuu portailla kengät kädessä.
Elina Kinos / Yle
Naisten kengät
Elina Kinos tapasi Viivin, joka oli sonnustautunut haastatteluhetkellä 13-senttisiin korkoihin ja esitteli toimittajalle myös yhden ehdottoman suosikkikenkäparinsa.
Nainen istuu portailla kengät kädessä.
Elina Kinos / Yle

Kengistä on tullut varsinkin monille nuorille naisille intohimon kohde ja suorastaan harrastus.

Kenkäfriikeiksi tunnustautuvat seuraavat silmä tarkkana muotivirtauksia ja tilaavat usein kenkiä laatikkokaupalla myös verkkokaupoista.

25-vuotias jyväskyläläinen Viivi kertoo, että vaatteet ja kengät ovat kiinnostaneet häntä pikkutytöstä asti. Kun muita lapsia vaatteiden päällepukeminen lähinnä tuskastutti, sovitteli Viivi äidin kertoman mukaan jo 3-vuotiaana sujuvasti erilaisia asuja.

Tuhansien eurojen harrastus

Nykyään Viivi opiskelee kauppakorkeakoulussa ja on pitänyt omaa muotiblogia viitisen vuotta. Kenkiin hurahtaminen tapahtui lopullisesti, kun nainen työskenteli kenkäkaupassa myyjänä.

Kengistä pitää tulla heti tosi hyvä fiilis, niiden pitää jollakin tavalla sytyttää.

Viivi

Pahimmillaan tai parhaimmillaan Viivin kaapissa on ollut 150 paria popoja. Osan hän on laittanut kierrätykseen ja kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä noin sata paria

Kenkäharrastukseen huvenneita summia nainen ei ole tarkkaan laskenut, mutta arvioi, että tuhansia euroja niihin on mennyt.

- Ei mulla aina ole 13-senttisiä korkoja jalassa, mutta tykkään kyllä pitää naisellisia kenkiä. Ja nämä korkeat on myös uskomattoman hyvät jalassa, vakuutttaa Viivi.

Silmä bongaa parhaat parit

Viivi kertoo, että kenkäkaupan hyllystä tulee nykyään bongattua hyvin nopeasti juuri ne oikeat ja ihanimmat parit.

- Se on rakkautta ensisilmäyksellä. Kengistä pitää tulla heti tosi hyvä fiilis ja niiden pitää jollakin tavalla sytyttää. Heti alkaa kyllä silmät kenkäkaupassa vaeltaa, että osuisko jotain herkullista kohdalle.

Viivin kotona kengät eivät ole sikin sokin, vaan niille varattu iso peilikaappi, jossa aarteet pysyvät järjestyksessä ja kunnossa. Nainen tietää myös, ettei hänen kokoelmansa ole ennätyssuuri.

- Kerran kauppaan tuli vielä suurempi kenkäfriikki kuin minä. Nainen sovitteli kenkiä ja osti lopulta varmaan 30 kenkäparia eli suunnilleen kaikki, joita oli sovittanut. Oli siinä itselläkin silmät pullahtaa päästä, jopa minulta, Viivi nauraa.