Uppotukkien nosto jatkunee Kemijoella

Alakemijoen kalastusalueen isännöitsijä Eero Yliniemen mielestä uppopuiden nosto ei saa kaatua rahapulaan.

Kemijoki
Tukkilautta
YLE Etelä-Karjala

Vuosituhannen vaihteessa kesken jäänyt Kemijoen uiton jälkien siivous jatkunee viimein. Vaasan hallinto-oikeus säilytti aluehallintoviraston velvoitteen, jonka mukaan Kemijoen uittoyhdistyksen on poistettava loput kalastusta ja muuta vesistön käyttöä haittaavat uppopuut ja uittojätteet aliselta Kemijoelta.

Kemijoen uittoyhdistys ei todennäköisesti valita päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Uittoyhdistyksen toimitsijamies Jari Rantamaula sanoo, että päätös on lainvoimainen ja uittojälkien korjauskiista on aika saada päätökseen.

Me poistamme uppopuita niissä rajoissa, kun varallisuutemme sallii.

Jari Rantamaula

Uittoyhdistys piti valituksessaan velvoitetta kalliina ja kohtuuttomana ja vuosina 1991-2001 tehtyjä uiton jälkien siivouksia riittävinä. Silloin puuta poistettiin Isohaaran altaalta ja Kemijokisuulta noin 100 000 kuutiota

Yksi suuri mutta uppopuiden laajemmassa nostossa on raha.

- Me poistamme uppopuita niissä rajoissa, kun varallisuutemme sallii. Jos rahat loppuvat, ollaan uuden kysymyksen edessä. Silloin on ehkä kutsuttava valtiota hätiin, Jari Rantamaula sanoo.

Mieluinen päätös alajuoksulla

Ala-Kemijoella hallinto-oikeuden päätöstä pidetään oikeana. Poikkeuksen voi tehdä Liedakkalan osakaskunta, joka vaati, että sen omistama vesialue pitäisi puhdistaa uppopuista kauttaaltaan. Osakaskunta on pitänyt erityisesti uppopuiden kertymistä syvänteisiin kalastusta hankaloittavana. Hallinto-oikeus kuitenkin hylkäsi vaatimuksen.

- Mietimme nyt tätä ratkaisua. Eihän se oikealta tunnu. Tästä on keskusteltava osakaskunnan jäsenten kanssa, sanoo aktiivisesti aikoinaan puheenjohtajana asiaa eteen päin vienyt Matti Herva Liedakkalan osakaskunnasta.

Alakemijoen kalastusalueen isännöitsijän Eero Yliniemen mielestä rahapulaan uppopuiden nosto ei saa kaatua.

- Asia täytyy hoitaa vaikka valtion varoista. Uiton jäämistössäkin pitäisi rahaa jonkin verran olla, jos sitten tilapäishallinto ei ole sitä syönyt tämän sodan aikana. Rahaa olisi ollut, jos töihin olisi ryhdytty ajoissa, Yliniemi sanoo.

Yliniemi uskoo, että nyt saatu ratkaisu oli ennakkopäätös, jota voidaan soveltaa muissakin vastaavanlaisissa kiistoissa.

- Uittoyhdistys uskoi, että sen ei tarvitse velvoitteitaan hoitaa. Päätös kertoo, että ympäristömääräykset ovat selkeästi kiristyneet.