Koe uusi yle.fi

Ekokokin grillissä paistuvat ötökkäpihvit

Rovaniemeläinen Ossi-Matti Laaksamo kasvattaa ravinnokseen proteiinipitoisia jamaikankenttäsirkkoja. Nopeasti kasvavat ja helppohoitoiset sirkat voi jauhaa vaikkapa pihviainekseksi.

luonto
Jamaikankenttäsirkka kasvaa muutaman sentin mittaiseksi.
Aikuinen jamaikankenttäsirkka on muutaman sentin mittainen. Sirkat kasvavat syötäväksi parissa kuukaudessa.Ossi-Matti Laaksamo

Hyönteiset lisääntyvät ja kasvavat nopeasti ja aiheuttavat pienen hiilijalanjäljen, todetaan YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n tuoreessa raportissa. YK:n mukaan hyönteisten syönti myös vähentäisi nälänhätää ja saasteita sekä parantaisi ravitsemusta.

Näitä mutusteltiin silloin, kun maataloutta ei oltu keksitty ja elettiin keräilykulttuurissa.

Jamaikankenttäsirkkoja ravinnokseen kasvattava rovaniemeläinen Ossi-Matti Laaksamo kannustaa ihmisiä hankkimaan ruokansa ravintoketjun alkupäästä ja muistuttaa, ettei hyönteisten syönti ole mikään uusi ilmiö.

- Näitä sitä mutusteltiin silloin, kun maataloutta ei oltu vielä keksitty ja oltiin keräilykulttuurissa. Eikä kehitysmaissa ole edelleenkään menty yltiölihalliseen kulttuuriin, vaan tajutaan ottaa se ruoka sieltä ravintoketjun alkupäästä.

Hiilijalanjälki jää pieneksi myös siksi, että sirkat eivät vaihtolämpöisinä käytä juurikaan energiaa itsensä lämmittämiseen, kuten esimerkiksi ihminen tekee, Laaksamo sanoo.

- Kannattaa tukea sellaista ruokaa, joka on taloudellista tuottaa, niin tulee myös ekologisia hyötyjä.

Sirkat ovat elävä biojäteastia

Hyönteisten kasvatus on kustannustehokasta. Jamaikankenttäsirkat vaativat lämmökseen yhden hehkulampun ja suhteellisen vähän tilaa. Ne kasvavat munasta syötäviksi parissa kuukaudessa ja toimittavat taloudessa myös biojäteastian virkaa.

Sirkat ovat erittäin proteiinipitoista, terveellistä ja vähärasvaista ravintoa.

- Voin syöttää kaiken perunankuorista lähtien sirkoille ja näin minimoidaan ruoan hävikki. Siksikin hyötysuhde on todella hyvä, Ossi-Matti Laaksamo kertoo.

Sirkat ovat helppohoitoisia ja pärjäävät itsekseen parikin viikkoa, kunhan ravintoa on riittävästi. Aikuiseksi kasvettuaan sirkat päätyvät Laaksamon ruokapöytään.

- Maku ja ravintoarvot ovat hyvät. Sirkat ovat erittäin proteiinipitoista, terveellistä ja vähärasvaista ravintoa. Näitä voi syödä kokonaisina naposteltavana tai jauhaa vaikkapa pihveihin. Sirkkapihvejä voisi syöttää ihmisille ihan soijarouhe- tai jauhelihapihveinä.

Hyönteiset ovat tulevaisuuden arkiruokaa

Hyönteisten kasvattaminen ravinnoksi on toistaiseksi pienen ryhmän harrastus. Suomesta ei löydy edes sirkkaharrastajien yhdistystä, Ossi-Matti Laaksamo ihmettelee. Hän kokoaisikin mielellään samanhenkiset yhteen. Laaksamo uskoo, että hyönteisten syönnistä tulee länsimaissakin vielä joskus arkipäivää.

- Ruokavalio ja -tottumukset muuttuvat ja järkeistyvät ihmisillä koko ajan. Esimerkiksi katkarapu oli joskus niin iljettävä, ettei sitä syötetty edes vangeille. Hyönteisten kanssa mennään tätä perinteistä reittiä, jossa uusi asia hyväksytään pikku hiljaa, kun tieto lisääntyy.