Nuorisotakuu ei houkuta jos elämänrytmi on sekaisin ja tukiaiset pyörivät

Nuorten työpajoilla tiedetään, että nuorissa on kasvava joukko nuoria, johon nuorisotakuu ei yllä. Heillä elämänhallinta ontuu pahasti. Yrittäjät puolestaan kaipaisivat motivoituneita nuoria, joilla on asenne kohdallaan.

Kotimaa
Janakkalan nuorisotyöpajan nuoret korjaavat vanhoja ovia.
Suuressa osassa nuorten työpajoista keskitytään kädentaitoihin. Pajat on tarkoitettu nuorille, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa.Ville Välimäki / Yle

Nuorisotyöttömyyden kasvu tuo yhä uusia nuoria nuorisotakuun piiriin. Tavoitteena on parantaa nuoren sijoittumista työmarkkinoille ja estää työttömyyden pitkittyminen.

Esimerkiksi Janakkalan kunnan nuorten työpajalla on vuosittain noin sata eri-ikäistä nuorta. Paja toimii sosiaalitoimen alla ja keskittyy kuntouttavaan työtoimintaan.

Osalta nuorista puuttuvat elämänhallinnan rutiinit täysin. Aamuheräämiset eivät onnistu eikä netin ulkopuolella ole sosiaalista elämää. Tähän ryhmään ei nuorisotakuu yllä. Nuorisotakuu velvoittaa kuntia, mutta ei nuorta.

Jos kotiin saa asumistuet ja muut tuet, ei rahamäärä lisäänny yhtään tulemalla pajalle. Siinä sitten puntaroit mitä teet

Jari Korhonen

- Jos kotiiin saa asumistuet ja muut tuet, ei se rahamäärä ei lisäänny yhtään tulemalla pajalle. Siinä sitten puntaroit mitä teet. Osalle ei riitä se, että työkyky pysyy yllä ja kädentaidot kehittyvät, sanoo puutyöpajan vastaava ohjaaja Jari Korhonen Janakkalan nuorten työpajasta.

Pelastusrenkaana pidettyä nuorisotakuuta pitää kehittää niin, että se houkuttaa yrittäjiä palkkaamaan helpommin suoraan koulun penkiltä tulevia.

- Koska työnantajalla ei ole yhtään löysiä missään firmassa, nuoren opettaminen työn alkuun vie yhden ihmisen ajan. Siihen alkuun pitää saada tosi iso tuki. Toinen on se, miten saadaan kaikki nuoret liikkeelle, muistuttaa Jari Korhonen.

Töitä löytyy, kun asenne on kohdallaan

Yritykselle satsaus nuoreen maksaa. Rahalle on saatava vastinetta ja nuoren on kannettava oma vastuunsa työn sujumisesta.

- Kyllähän se pitäisi olla niin, että pystytään palkkaamaan niitä nuoria, jotka haluavat ja on halu oppia ja tehdä sitä työtä, sanoo yrittäjä Tapio Koskela janakkalalaisesta Kanta-Rengas Oy:stä.

- Sehän on se yrittäjän vastuu. Kyllä nuorellakin pitää myös olla vastuuta haluta oppia ja tehdä sitä työtä. Ei se voi olla pelkästään yrittäjän vastuu tai kansalaisvelvote, Koskela sanoo.