Suomalaiset hurahtivat parsaan

Kotimaisen parsan suosio on kasvussa. Tämä näkyy esimerkiksi Turun kauppatorilla, jossa kotimainen parsa viedään käsistä. Kiihkeimmät parsan ystävät varaavat herkkua myyjältään ennakkoon varmistaakseen makunautinnon.

ilmiöt
Kotimaista parsaa
Kotimaista parsaaTarja Hiltunen / Yle

Suomalaiset ovat hurahtaneet parsaan toden teolla. Tämä näkyy kotimaisen parsan kysynnässä.

Turun kauppatorilla parsaa myyvä Liisa Lindroth kertoo, että heidän torikojustaan myydään joka päivä kaikki parsa eli jopa 15 kiloa päivässä.

- Tuntuu, että nyt suomalaiset ovat ihan hullaantuneet siihen. Siitä on tullut 3 - 4 vuoden aikana ihan trendituote. Ihmiset laittavat sitä monin eri tavoin. Onneksi meidän julkkiskokit kertovat toinen toistaan ihanampia ohjeita. Nyt se tosi hurahdus on päällä ja varmaan lisääntymässä koko ajan, kertoo Liisa Lindroth.

Parsan kasvattaminen on vaikeaa. Se korjataan käsityönä, ja viljelypaikan valinta on tehtävä huolellisesti. Parsa vaatii kasvaakseen hiekkaisen maan ja lämpimän paikan.

Parsakausi on melko lyhyt. Viileänä keväänä se kestää 5 - 6 viikkoa ja lämpimällä säällä vain 3 - 4 viikkoa.

Kysyntä kasvussa

Nyt se tosi hurahdus on päällä, ja varmaan lisääntyy koko ajan.

Liisa Lindroth, vihanneskauppias

Parsalle olisi kysyntää enemmänkin. Moni jopa varaa herkkua varmistaakseen, että saa sitä. Suosion syynä on myös kasvin historia.

- Se on vanha kasvi, jota on viljelty kartanoissa. Mysteeri on siinä, että koskaan ei tiedä, tuleeko sitä paljon vai vähän. Se on mielenkiintoinen kasvi. Sen lisäksi, että se on herkullinen.