Hyppää sisältöön

Nuorten parisuhdemarkkinat epätasapainossa - miehistä ylitarjontaa maakunnissa

Parikymppiset naiset ovat pakkautuneet erityisesti Turkuun ja Helsinkiin. Miehet puolestaan jäävät armeijankin jälkeen kotiseudulleen pikkupaikkakunnille. Vuosikymmeninä jyrkentynyt jako parisuhdemarkkinoilla voi Väestöliiton mukaan laskea syntyvyyttä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kolmekymppinen Vaasan yliopistosta juuri valmistunut Eero löysi onnen Helsingistä.

- Tapasimme viime kesänä puistossa. Olimme tunteneet jo jonkin aikaa. Se oli sitä kautta luonnollinen tapaaminen.

Eli kävit hakemassa täältä Helsingin hyviltä parisuhdemarkkinoilta naisen?

- Kyllä, täältä joutui hakemaan vauhtia.

Eero opiskeli taloustieteitä. Hänen mukaansa valtaosa opiskelutovereista oli naisia. Parisuhteen tavoittelussa alkuun pääsi oman tiedekunnan sisällä, usein opiskelijajuhlissa.

Myös muissa yliopistokaupungeista on huomattu sama: naisia on opiskelupaikkakunnilla miehiä enemmän.

Nuoret miehet jäävät maakuntiin

Nuorista miehistä on ylitarjontaa erityisesti Itä-Suomessa, Kainuussa ja Lapissa. Viime vuonna joillain alueilla oli sata 20-24-vuotiasta naista 130:a samanikäistä miestä kohti, ilmenee Väestöliiton selvityksestä.

- Silloin kun miehet ovat armeijassa tai siviilipalveluksessa, naiset katoavat pikkukunnista opiskelujen tai työn perässä kaupunkeihin, kertoo tutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta.

Ja vaikka miehet lopulta muuttavat opiskelemaan, epäsuhta parisuhdemarkkinoilla on vain pahentunut 1980-luvulta lähtien.

Kumppanipulan myötä lapsenteko siirtyy. Väestötieteilijät harmittelevat sitä, etteivät nuoret yllä väestön uusiutumisen takaavaan 2,1 lapsen ihannelukuun.

- Meillä on tasainen monilapsisten perheiden osuus, eivätkä ne ei näytä vähenevän. Samaan aikaan meillä on ilmiö, että sinkkuus ja lapsettomuus lisääntyy. Eli periaatteessa näiden jäljellä olevien perheellisten pitäisi hankkia entistä enemmän lapsia, Lainiala kertoo.

Parisuhteen muodostus muutakin kuin numeropeliä

Pelkkä sukupuolijakauma ei kerro koko totuutta suhdemarkkinoista. Vaakakupissa painavat tutkija Lainialan mukaan esimerkiksi samanlainen koulutus, hyvä toimeentulo, ulkonäkö, persoonallisuus sekä harrastukset.

Helsingin yliopistossa kieliä opiskeleva Vilma, 22, löysi poikaystävän Aalto-yliopiston Teknillisestä korkeakoulusta.

- Olen huomannut, että aika moni opiskelija pariutuu toisen opiskelijan kanssa. Yhdistävä tekijä on se, että kaikki on korkeakoulusta.

Vaikka tilastojen mukaan parikymppisten helsinkiläisnaisten olisi vaikea löytää kumppania, ei Vilma ole huomannut erityisiä ongelmia kaveripiirissään.

Kaikkiaan viimeistään nelikymppisenä erot ovat tasoittuneet - miehiä ja naisia on melko sama määrä syrjäkylillä ja suurkaupungeissa. Vain kymmenen prosenttia jää peräkammariin, kertoo tutkija Lassi Lainiala Väestöliitosta.

- Suomessa on enää tosi harvoja kuntia, joissa on 40-44-vuotiaiden ikäluokassa valtava miesenemmistö. Kyllä suurimmalle osalle löytyy kumppani. Ja se kymmenen prosenttia on vaihtuva luokka, ettei siellä kaikki pysy staattisesti koko elämäänsä ilman kumppania, hän lohduttaa.