Nimettömiin hiv-testeihin hakeutunut ennakoitua enemmän nuoria

Alkuun palvelun arveltiin olevan suosittu keski-ikäisten seksituristien keskuudessa.

Kuva: YLE/Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin viime syksynä käyttöönottamat nimettömät hiv-pikatestit ovat saavuttaneet ennakoitua laimeamman suosion. Lappeenrannassa nimettömässä pikatestissä on käynyt noin 70 ihmistä. Imatralla suosio on ollut Lappeenrantaa vähäisempää.

Ennakko-odotuksista poiketen testissä on käynyt myös nuoria potilaita. Alkuun oli ennakoitu, että testeihin hakeutuisivat niin sanottuun riskiryhmään kuuluvat ihmiset eli keski-ikäiset, jotka harrastavat itärajan taakse suuntautuvaa seksiturismia.

Pikatestien tarkoitus on myös valistaa ja ennaltaehkäistä tartuntoja.

- Näissä pikatestauksissa jaetaan myös neuvontaa, että millä tavalla hiv tarttuu. Saattaa olla, että pikatestissä kävijä saa sieltä mukaansa sen verran informaatiota, että pystyy jatkossa vähentämään riskiä saada esimerkiksi hiv-infektio. Toiminnan merkitys on valtavan suuri, jos näin pystytään ehkäisemään tartuntoja, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Suomalainen arvioi, että nimettömällä testauksella on tavoitettu ihmisiä, jotka eivät muuten ehkä hakeutuisi testeihin ollenkaan.