1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Apollon kadonnut kuupöly löytyi komerosta

Ensimmäiseltä Apollo-kuulennolta tuodut näytteet olivat lasiputkiloissa arkistoon unohtuneina. Niistä oli etsitty bakteereita tai muuta elämää.

tiede

Yhdysvaltain astronauttien Maahan tuomaa kuupölyä on löytynyt arkistokomerosta kalifornialaisesta Lawrence Berkeleyn laboratoriosta. Sen arkistonhoitaja on ymmällään: kenelläkään ei ole aavistustakaan, miten koeputket ovat päätyneet laboratorion varastoon.

Löydettyjä putkiloita on parikymmentä. Niissä on käsin kirjoitetut etiketit, jotka on päivätty 24.7.1970. Putket oli pakattu lasiseen umpiopurkkiin ja ohessa oli kuukonferenssiin vuonna 1971 laadittu julkaisu, "Tutkimus Apollo 11 ja Apollo 12 -kuumatkoilta tuotujen näytteiden hiiliyhdisteistä".

Tutkimuksen laatijat olivat Kalifornian yliopiston Berkeleyn avaruuslaboratorion tiedemiehiä, muun muassa kemian Nobel-palkinnon voittanut Melvin Calvin. Heillä ja Yhdysvaltain avaruushallinnolla Nasalla oli yhteinen tavoite: yhtäältä estää mahdollisia vaarallisia bakteereja päätymästä Kuusta Maahan, toisaalta suojella Kuuta saastumasta Maan tuomisista.

Kuuta on Maassa miltei 400 kiloa

Ensimmäiseltä kuulennolta tuodut näytteet päätyivät 150 tutkimuslaitokseen eri puolille maailmaa, muun muassa Calvinille ja hänen tovereilleen.

Tutkimuksen jälkeen ne oli määrä palauttaa Nasalle, mutta tuntemattomasta syystä ne kulkeutuivatkin Lawrence Berkeleyn laboratorion komeroon ja unohtuivat sinne yli neljäksi vuosikymmeneksi.

Kuupölyn tutkimusta lapsus ei ole hidastanut, sillä Nasan astronautit keräsivät kuulennoillaan vuosina 1969 - 1972 kaikkiaan 382 kiloa kiviä ja pölyä.

Lue seuraavaksi