Tuhannen vuoden ikäiset kolikot hämmentävät Australian historiaa

Ensimmäiset hollantilaiset kävivät Australian rannikolla 1600-luvun alussa. James Cook julisti Australian brittiläiseksi vuonna 1770. Mistä kummasta asumattomalle australialaissaarelle tulivat ikivanhat afrikkalaiskolikot?

kulttuuri

Australialainen antropologi aikoo ottaa selvää arvoituksesta, joka hämmentää pahan kerran käsitystä Australian "löytymisestä". Arvoituksen ytimessä on viisi afrikkalaista kolikkoa, jotka australialainen sotilas kertoi poimineensa rantahiekasta toisen maailmansodan aikana. Lantit ovat osoittautuneet satoja vuosia vanhemmiksi kuin eurooppalaisten ensimmäiset matkat Australiaan.

Huuhtoutuivatko kolikot rantaan muinaisella kauppareitillä haaksirikkoutuneesta laivasta?

Sotilas Maurie Isenberg oli vuonna 1944 sijoitettuna tutka-asemalle yhdelle Pohjois-Australian rannikon asumattomista saarista. Vapaa-aikanaan hän istuskeli rannalla kalastamassa, ja kerran hänen sormensa tapasivat hiekan seasta kuparikolikoita.

Hän unohti ne peltipurkkiin vuosikymmeniksi, kunnes 1970-luvulla päätti lähettää ne museoon arvioitaviksi. Museon mukaan rahat olivat afrikkalaisia ja niillä oli ikää tuhat vuotta. Vaikka Isenberg ei oivaltanut vastauksen mullistavuutta, hän piirsi kuitenkin karttaan rastin kohtaan muistutukseksi paikasta, josta oli löytänyt kolikot.

Mullistava tieto todella oli: ensimmäisten hollantilaisten tutkimusmatkailijoiden tiedettiin käyneen Australian rannoilla 1600-luvun alussa, ja James Cook julisti sen Britannian omaksi vasta vuonna 1770. Miten Australiaan oli päätynyt 600 vuotta vanhempia afrikkalaisen Kilwan sulttaanikunnan rahoja nykyisen Tansanian rannikolta?

Aborginaalien legendat kertovat aarteesta

Yhdysvaltalaisen Indianan yliopiston antropologian professori, australialainen Ian McIntosh etsii vastausta tekemällä tänä kesänä tutkimuksia Isenbergin raksimalla paikalla Wesselsaarilla.

Hänellä ovat vihjeenä myös Australian aboriginaalien legendat lähellä samaa rantaa sijaitsevasta salaisesta luolasta. Aboriginaalien perimätiedon mukaan luola on täynnä vanhoja kultakolikoita ja aseita. Alueen kartoittamisella ja rannikon eroosioanalyysillä alkaviin etsintöihin osallistuu myös aboriginaalien edustajia.

Arkeologit ovat epäilleet pitkään, että Itä-Afrikan, Arabian niemimaan, Intian ja Molukkien välillä oli varhaisia merikauppareittejä. Ehkä niitä oli jo tuhat vuotta sitten? Huuhtoutuivatko kolikot rantaan haaksirikkoutuneesta laivasta, McIntosh pohtii.

Kilwan sulttaanikunta, joka nykyisin on raunioina, oli aikoinaan kukoistava kauppapaikka. Vanhastaan tiedetään, että Kilwalla oli kauppayhteyksiä Intiaan ainakin jo 1200-luvulla.

Kilwan kolikot puolestaan ovat jälleen purkissa, tällä kertaa museon varastossa Sydneyssa, koska kukaan ei tiedä, miten niihin pitäisi suhtautua, McIntosh kertoo.