Tuomioistuin USA:n hallinnon kanssa samaa mieltä - Osama-videota ei kannata julkistaa

Valitustuomioistuimen mukaan al-Qaida-johtajan surmaan päättyneestä operaatiosta kuvatun materiaalin julkaiseminen voisi muun muassa paljastaa salaisia tiedustelutietoa.

Ulkomaat

Yhdysvaltain liittovaltion valitustuomioistuin on käsittelyssään päättänyt, että edesmenneen terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuolemaan johtaneesta sotilasoperaatiosta kuvattua videota ja operaatiosta otettuja kuvia ei tarvitse julkaista. Valitustuomioistuin päätyi näin Yhdysvaltain hallinnon kannalle, joka haluaa pitää materiaalin pois julkisuudesta.

Valituksen sotilasoperaatiosta kuvatun materiaalin salaamisesta valitustuomioistuimeen teki maan konservatiivipuoluetta lähellä oleva Judicial Watch -järjestö. Sen mukaan materiaalin peittely on vastoin sananvapaussäädöksiä. Järjestö vetosi valitustuomioistuimeen, jotta se saisi käsiinsä operaatiosta otetut kuvat.

Valitustuomioistuin oli kuitenkin sitä mieltä, että Yhdysvaltain puolustusministeriö ja keskustiedustelupalvelu CIA toimivat oikein salatessaan kuvamateriaalin. Tuomioistuimen mukaan materiaalista voisi paljastua muun muassa salassa pidettävää tietoa yhdysvaltalaisjoukkojen käyttämistä tiedustelutavoista. Lisäksi oikeus katsoi, että kuvien julkistus voisi johtaa kasvavaan vihamielisyyteen Yhdysvaltojen kansalaisia kohtaan.

Lähteet: Reuters, AP