Ylen kirjeenvaihtaja Tukholmassa: Mellakointi on laajentunut tuntuvasti

Kirjeenvaihtaja Jyrki Haran mukaan ongelmien taustatekijöinä nähdään Ruotsissa toimettomien ja osattomien nuorten määrän kasvu tietyissä kaupunginosissa.

Kotimaa
Tukholmalaiset katsovat mellakoissa poltettua autoa Husbyssa.
Mellakoissa poltettu auto Tukholman Husbyssa tiistaina. Jonathan Nackstrand / AFP

Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Jyrki Hara raportoi Aamu-tv:ssä Tukholmaa viime yönä koetelleista levottomuuksista, jotka jatkuivat jo kolmatta yötä.

- Mellakointi on laajentunut tuntuvasti. Myös Husbyn lähialueiden kaupunginosissa on levotonta. Kaikkiaan 10 kaupunginosaa joutui ilkivallan kohteeksi viime yönä, Hara kertoo.

Haran mukaan pahimmat ongelma-alueet ovat lähiöitä, joille on kertynyt eniten maahanmuuttajia ja joissa työttömyysaste on korkea. Husbyn lisäksi erityisesti Rinkebyn alueella on ollut ongelmia.

- Työttömyysaste on maahanmuuttajataustaisten asuttamissa lähiöissä selvästi korkeampi kuin Ruotsissa keskimäärin ja sosiaalisten ongelmien kirjo laajempi. Mikään uusi asia tämä ei Ruotsissa tai muualla maailmassa ole, Hara arvioi.

Haran mukaan Ruotsin julkisessa keskustelussa levottomuuksien taustatekijäksi nähdään se, että lähiöiden toimettomat ihmiset eivät pääse osalliseksi vauraasta Ruotsista.