Tukholman maahanmuuttajalähiöt liekeissä - sosiaalipolitiikka koetuksella

Ulkomaalaistaustaiset nuoret riehuvat, maahanmuuton vastustajat innostuvat.

Ulkomaat
Palomiehet sammuttivat palavaa autoa Kistassa

Tukholman esikaupunkialueella jo kolmatta yötä riehuneet nuorisomellakat laajenivat keskiviikon-vastaisena yönä jälleen uusille alueille. Husbystä alkunsa saaneet kahakat levisivät noin kymmeneen kaupunginosaan.

Poliisi otti yön aikana kiinni kahdeksan henkilöä. Heitä epäillään mm. murhapoltosta, vahingonteosta ja valmistautumisesta törkeään pahoinpitelyyn. Nuoret sytyttivät lukuisia tulipaloja, rikkoivat omaisuutta ja kivittivät poliiseja ja paloja sammuttamaan tulleita palomiehiä. Toisin kuin aikaisempina öinä, yksikään poliisi ei vahingoittunut.

- Täällä on kaikkea muuta kuin rauhallista, me olemme aivan nokisia ja kuolemanväsyneitä. Kaikkialla palaa, sanoi eräs Ruotsin television SVT:n haastattelema tukholmalaispoliisi.

Nuorisojoukot ovat rähinöineet mm. Rinkebyn, Tenstan ja Kistan kaupunginosissa, jotka ovat tunnettuja siitä, että maahanmuuttajien osuus asujaimistosta on suuri. Esimerkiksi Rinkebyn asukkaista noin 90 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia, kertoo Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja Jyrki Hara.

Mellakoiden syyksi nuoret sanovat poliisin heihin kohdistaman rasistisen väkivallan. Muutama päivä sitten poliisi ampui viime viikolla kuoliaaksi Husbyssä asuneen, uhkaavasti käyttäytyneen miehen.

Sosiaalipolitiikan tuntijat arvelevat, että maahanmuuttajanuoret ovat täysin syrjäytyneet ruotsalaisesta yhteiskunnasta. Lähiöissä liikkuu paljon toimetonta väkeä, jotka ovat katkeria siitä, etteivät he pääse osalliseksi muualla Ruotsissa vallitsevaan vaurauteen, arveli kirjeenvaihtaja Hara Aamu-TV:n lähetyksessä.

Sosiaalityölle tarvetta

Ruotsin viranomaisille on suuri haaste saada tuo väki käymään koulut, lyhentämään työttömyysjaksoja ja löytämään työpaikan, jotta he kiinnittyisivät yhteiskuntaan.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt on vedonnut nuoriin rauhan palauttamiseksi. Hän myös kannusti esikaupunkien asukkaiden rauhallisesti käyttäytyvää enemmistöä ottamaan takaisin nuorten itselleen kaappaaman kotiseudun.

Vapaaehtoisia järjestyksenpalauttajia onkin ilmoittautunut palvelukseen. Erilaisten kamppailulajien joukkueita on partioinut levottomissa lähiöissä. Esimerkiksi Ruotsin potkunyrkkeilymaajoukkue liikkui Husbyssä. Heidän tarkoituksenaan oli keskustella nuorten kanssa, lopettaa väkivalta ja toimia nuorten ja poliisin välittäjinä.

- Kävi sietämättömäksi vain istua kotona ja katsoa uutisista mitä tapahtui, kertoi joukkueen kapteeni Hayes Jemide SVT:lle.

Kahakat haittaavat vakavasti useimpia ihmisiä, mutta myös voittajia on, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter. Voittajia ovat ulkomaalaisvastaiset järjestöt, poliisia ja yhteiskuntaa vastustavat ryhmät, sekä tavalliset rikolliset.

Ulkomaalaisviha on mellakoiden myötä nostanut päätään Ruotsissa. Lähipoliisi joutui sulkemaan Facebook-sivunsa, koska rasistisia kommentteja tuli enemmän kuin niitä ehdittiin poistaa, kertoo SVT.