1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

Proteiinia vaikka madoista

Hyönteisten syöntiin kehoittanut YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on lähinnä huvittanut tai inhottanut suomalaisia, mutta asiaan vakavastikin suhtautuvia on. Hyönteistutkija Lena Huldénin mielestä ravinnontuotannossa veden riittävyys tulee isoksi ongelmaksi, sen takia mm. hyönteisten syöntiä tulisi edistää. Huldén itse kasvattaa ja syö kenttäsirkkoja. Suutuntuma muistuttaa popcornin kuorta. Katso Ajankohtaisen kakkosen juttu hyönteisdieetistä.

Friteerattu kenttäsirkka

Helsingin yliopistossa hyönteisoppia opettava dosentti Lena Huldèn kiinnostui hyönteissyönnistä uteliaisuuttaan. Hyönteissyönti on hänestä ekologinen vaihtoehto.

- Se on lähellä alkutuotantoam ja hyönteiset ovat hyvin tehokasta ravintoa. Niissä on paljon proteiinia, rasvahappoja ja kivennäisaineita, sanoo Lena Huldèn.

Huldènin kasvattamat kenttäsirkat pudotetaan elävinä rasvakeittimeen.

- Siinä on tietty pähkinän maku, tiedäksä vähän niinkuin popcornissa ne kuoret, hän kuvailee.

Maapallon mittakaavassa hyönteisten hyödyntäminen ravintona säästäisi ratkaisevalla tavalla vettä ja olisi Huldènin mukaan erinomainen vaihtoehto myös kotieläinten rehuksi. Samaa mieltä on YK:n elintarvikejärjestö FAO, joka viime viikolla kehoitti hyonteisten käyttään ravintona ja rehuna.

Miljoonabisnestä?

Hyönteisten sisältämä proteiini on innostanut Turun nuorkauppakamarin perustamaan erityisen proteiinituotanto -projektin. Projektissa tutkitaan jauhopukin toukan eli jauhomadon käyttöä ravintona. Tavoitteena on miljoonabisnes.

- Jauhomatoja obn mahdollista kasvattaa automatisoidusti, mikä tarkoittaa sitä, että myös Suomen palkkatasolla on ihan kilpailukykyistä kasvattaa proteiinia, sanoo projektin päällikkö Aleksi Naatula.

- Lopullinen tuote voisi olla kuivattu jauhe, jota voidaan käyttää vaikkapa leivän raaka-aineena.

- Proteiini tässä on se, joka kiinnostaa, ei niinkään madot ulkonäönkään takia. Tarkoitus on kehittää liiketoimintaa nimenomaan Varsinais-Suomessa. Elintarviketeollisuus on kiinnostunut hankkesta, kertoo liiketoimintaprojektin johtaja Veikko Pirilä Turun nuorkauppakamarista.