1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sveitsi päättää: Johtajille korkeintaan 12-kertainen palkka pienipalkkaisimpiin nähden?

Sveitsiläiset voivat näyttää maailmalle mallia, kuinka palkkatasa-arvoa toteutetaan ankaralla kädellä. Yritykset varoittavat, että tämä voi tulla Sveitsille kalliiksi.

Talous

Sveitsi järjestää marraskuussa kansanäänestyksen, joka saattaa mullistaa maailmalla vallitsevan tavan maksaa yritysten johtoportaalle huippupalkkoja, kertoo saksalainen sanomalehti Die Welt.

Sveitsiläiset saavat kansanäänestyksessä päättää, asetetaanko yritysten johtajien palkoille tiukka raja. Johtajien kuukausipalkka ei saisi nousta suuremmaksi kuin alimman palkkaluokan työläisen palkka 12-kertaisena.

Lakiesityksen takana ovat Sveitsin sosiaalidemokraatit ja vihreät, jotka ovat keränneet kansanäänestystä varten tarvittavat 100 000 allekirjoitusta. Puolueet ajattelevat, ettei yhdenkään johtajan kuukausipalkka saa ylittää työntekijän vuosipalkkaa.

Ehdotus nostattaa kuohuntaa yritysten hallituksissa. Jos lakimuutos menee läpi, romahduttaisi se tuhansien johtajien palkat. Suuryrityksissä huippujohtajien palkat voivat olla useita satoja kertoja suuremmat kuin alimpien työntekijöiden palkkapussi.

Yritykset vastustavatkin uudistusta kaikin keinoin.

- Maailmassa on paljon maita, jotka ottaisivat meidät kernaasti vastaan, sanoo raaka-ainekauppaa käyvän Glencoren johtaja Ivan Glasenberg. Hän pitää mahdollisena, että yritys muuttaa maasta, jos Sveitsi rajoittaa johtajien palkkoja.

Yrityksissä pohditaan muitakin tapoja, joilla 1:12-sääntö eli "palkkakorsetti" saataisiin kierrettyä. Koko yrityksen ei tarvitsisi siirtyä maasta pois, Sveitsissä asuvat johtajat voisivat edelleen nauttia jättipalkasta, jos vain alimmin palkattu työntekijäryhmä ulkoistettaisiin muualle. Toisaalta johtajien palkkaus voitaisiin hoitaa niin, että he olisivat nimellisesti ulkomaille rekisteröityjen holding-yhtiöiden palveluksessa.

Palkkakorsetti ei koskisi kaikissa tapauksissa vain yritysten korkeinta johtoa. Esimerkiksi sveitsiläinen, 16 000 henkilöä työllistävä teleyhtiö Swisscom sanoo, että 1:12-sääntö pudottaisi 5 000 Swisscomin työntekijän palkkoja.