Kolmannes asunnoista olisi korjattava radon-kaasun vähentämiseksi

Keuhkosyöpää aiheuttava radon hiipii asuntoon maaperästä. Säteilyturvakeskus mittasi pitoisuuksia lähes 1 800 kodista Pohjois-Karjalassa. Näistä kolmasosaan pitäisi tehdä korjaus.

radon

Monessa pohjoiskarjalaisessa kodissa pitäisi tehdä korjauksia kohonneen radonpitoisuuden vuoksi. Radon on hajuton, mauton ja väritön radioaktiivinen kaasu, joka pääsee maaperästä asuntoon ja aiheuttaa keuhkosyöpää.

Säteilyturvakeskus aloitti viime vuonna marraskuussa talkoot ja on nyt mitannut pitoisuuksia lähes 1 800 kodista Pohjois-Karjalassa. Mittausten mukaan lähes joka kolmannessa asunnossa pitäisi tehdä korjauksia, jotta radonpitoisuudet vähenisivät.

Jos pitoisuus on vanhassa talossa 200-400 becquereliä kuutiometrissä, suosittelee Säteilyturvakeskus korjauksia. 1.4.2004 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa taloissa 200 becquerelin ylitystä pidetään rakennusvirheenä, jota koskee korjausvelvoite.

Korkein Pohjois-Karjalan talkoissa mitattu radonmäärä oli lähes 7 600 becquereliä kuutiometrissä. Pohjois-Karjala ei kuitenkaan yleisesti ole korkean radonpitoisuuden aluetta.