Kesäkohteet käyvät perheen kukkarolle

Pääkaupunkiseudulla riittää lomalaiselle nähtävää. Aivan halvaksi perheen kierrättäminen suosikkikohteissa ei kuitenkaan tule. Keräsimme esimerkkejä nelihenkisen perheen, kahden aikuisen ja kahden teinin, pääsylippuhinnoista. Maksutontakin tekemistä löytyy.

Kotimaa
linnanmäen vuoristoradan rakenteita alhaaltapäin kuvattuna
YLE

Mitä keksiä kesätekemiseksi perheelle pääkaupunkiseudulla? Ensimmäisenä mieleen nousevat ainakin perinteiset suoksikkikohteet Korkeasaari, Luonnontieteellinen museo, Seurasaari ja Suomenlinna. Unohtaa ei toki sovi Linnanmäkeäkään, jonne varmaan jokainen lapsi kaipaa edes kerran kesässä.

Huvipuistoalueella ja joihinkin aivan pikkuväen laitteisiin pääsee nykyään ilmaiseksi, mutta ranneke on kaikille saman hintainen. Kun päivän hurvittelu laitteissa maksaa 37 euroa kultakin, kertyy esimerkkiperheellemme maksettavaa peräti 148 euroa. Lisäksi tulevat tietysti hattarat ja makkaraperunat.

Perheliput kysyttyjä

Vantaalla on valttinaan Heureka ja suuren suosion jo kevään aikana kerännyt Body Worlds -näyttely. Heurekassa ei ole tarjolla alennuslippua perheelle. Kahden aikuisen ja kahden teinin tiedekeskuskäynti maksaa siis 63 euroa.

Moni saattaa kaivata erillistä lippua erikoisnäyttelyyn, mutta sellaista ei Heurekan elämysjohtajan Mikko Myllykosken mukaan ole tulevaisuudessakaan luvassa. Perhelippua sen sijaan on jo harkittu tuotevalikoimaan.

- Tässä kohdassa muutos voisi tulla ja tästä olemme säännöllisesti keskustelleet. Kuutisenkymmentä prosenttia Heurekan kävijöistä on nimenomaan perheitä, Myllykoski toteaa.

Lapset ilmaiseksi Futuroon

Espoossa tarjolla on kuuman kesäpäivän vilvoitukseksi vesipuisto Serena. Kokopäivälippu Serenaan maksaa 24,50 – vain aivan pienet eli alle 4-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Serenaan on myynnissä myös pakettilippuja. Kahden aikuisen ja kahden teinin porukka pääsee sisään 94 eurolla. Netistä liput saa muutaman euron edullisemmin.

Espoon näyttelykeskus WeeGeehen tutustumisesta maksavat vain täysi-ikäiset. Tänä kesänä myös ufotalo Futuroon pääsee samalla lipulla, joka kattaa talon viisi eri museota. Täysihintainen aikuisten lippu on 12 euroa, kahden aikuisen ja kahden teinin kustannus on siis normaalihinnalla 24 euroa.

Kuluvan kuun lopussa aukeaa myös Suomen luontokeskus Haltia. Se saa erikoismaininnan siitä, että perhelippu maksaa vain 15 euroa. Sillä pääsee sisään yhdestä kahteen aikuista ja peräti kahdesta neljään lasta.

Luonto tarjoaa ilmaista tekemistä

On tietysti hyvä muistaa, että paljon voi tehdä aivan ilmaiseksikin tai pelkällä matkalipun hinnalla.

Vantaalla voi esimerkiksi mennä vanhoihin maisemiin Helsingin Pitäjään. Helsingissä voi ajaa metrolla Vuosaareen ja mennä luontoretkelle Uutelaan tai Suomenlinnaan vain eväsretkelle ja raunioihin tutustumaan.

Espoossa voi vaikkapa katsastaa puisto- ja puutarharakentamisen ihmeitä maksuttomassa Marketanpuistossa.