"Liberaalien vanhemmista lampunvarjostimia" – toimittajan puheista syntyi skandaali Venäjällä

Neuvonantaja vertasi Stalinin Smersh -joukkoja Natsi-Saksan SS-joukkoihin ja toimittaja sanoi säälivänsä sitä, etteivät fasistit tehneet tällaisia mielipiteitä esittävien liberaalien vanhemmista lampunvarjostimia.

Ulkomaat

Venäjällä on syntynyt harvinainen skandaali, jonka keskiössä ovat Rosnano -yhtiön neuvonantaja ja Komsomolskaja Pravda - sanomalehden nuori naistoimittaja.

Neuvonantaja vertasi Stalinin Smersh -joukkoja Natsi-Saksan SS-joukkoihin ja toimittaja sanoi säälivänsä sitä, etteivät fasistit tehneet tällaisia mielipiteitä esittävien liberaalien vanhemmista lampunvarjostimia.

Rosnano-yhtiön johtajan Anatoli Tsubaisin neuvonantaja Leonid Gosman arvosteli radioasema Echo Moskvin blogissaan sitä, että Stalinin perustamista Smersh -vastavakoilujoukoista on tehty sankareita.

Hänen mielestään Smersh ei ollut yhtään vähemmän rikollinen organisaatio kuin natsi-Saksan SS-joukot. Heidän ainoa eronsa oli kaunis univormu, sanoi Gosman. Smershin tarkoituksena oli mm. paljastaa natsien soluttautumisyritykset.

Gosmanin käsityksiä alkoi heti tutkia mm. kolme Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman komiteaa. Samalla on vaadittu Gosmanin erottamista Rosnanosta. Yhtiö on Venäjän suurin nanoteknologiaa kehittävä yritys.

Hitlerin menetelmät tarpeen liberaaleille

Gosmanin puheisiin tarttui kärjekkäimmin Komsomolskaja Pravdan toimittaja Uljana Skoibeda, jolla on kuvissa Neuvostoliiton tunnuksilla, sirpillä ja vasaralla varustettu käsivarsinauha.

Skoibeda laajensi lehtiartikkelissaan Gosmanin käsitykset koskemaan koko Venäjän nykyistä uudistusmielistä väestönosaa.

Skoibeda sanoi toisinaan säälivänsä, etteivät fasistit tehneet tämän päivän liberaalien vanhemmista lampunvarjostimia.

Skoibeda viittasi natsi-Saksan keskitysleireihin, joissa varsinkin juutalaisten vankien ihosta tehtiin mm juuri lampunvarjostimia. Leonid Gosman on juutalainen.

Artikkelia korjattiin netissä heti sen jälkeen, kun se oli aiheuttanut laajaa paheksuntaa. Useat eri tahot ovat vaatineet Skoibedan erottamista lehdestä.

Venäjän katuopposition yhtenä johtohahmona pidetty kirjailija Boris Akunin pitää Skoibedan kannanottoa suorastaan rikollisena tekona, johon esimerkiksi kansainvälisten juutalaisjärjestöjen pitäisi puuttua.

Kannanotto ei voi olla pelkästään yksittäisen toimittajan, vaan kyse on lehden linjasta, sanoi Akunin.

Potkujen sijaan nuhteet

Komsomolskaja Pravdan johto antoi Skoibedalle potkujen sijaan nuhteet.

Lehden päätoimittajan mukaan Skoibedan artikkeli oli tarkoitettu poleemiseksi. Gosmanin arvostelu oli päätoimittaja Vladimir Sungorkinin mukaan oikeutettua siksi, että Gosmanin SS-vertaus loukkasi suurta joukkoa Smershin rehellisiä ja urhoollisia jäseniä.

Myöhemmin korjatussa artikkelissa sanottiin, että liberaalit tarkastelevat historiaa kaivaakseen maata Venäjän jalkojen alta.