SOK: Kolme sairaalaan pakastekasviksista – tuotteen ostajat jäljitettiin poikkeuksellisella tavalla

SOK selvitti tuotteita ostaneet asiakkaat S-ryhmän kassajärjestelmän ja rekisterien avulla. Selvitys tehtiin Eviran poikkeusluvalla.

Kotimaa
Mika Lyytikäinen.
SOK suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kommentoi Yle Uutisten haastattelussa vihannesten käyttökieltoa ja niistä tehtyä ilmoituskampanjaa.

S-ryhmän kaupoista pois vedetty Rainbow-merkin Ruokaisat pannukasvikset -pakastekasvissekoitus on vienyt kolme ihmistä sairaalahoitoon, selviää SOK:n tutkimuksista. Näiden lisäksi kaksi muuta ihmistä on saanut oireita.

Takaisin vedetyt tuote-erät saattavat SOK:n mukaan sisältää myrkyllisiä Datura-rikkakasvin eli suomalaisittain hulluruohon siemenkotia. Kodat ovat usean sentin mittaisia ja piikikkäitä.

SOK selvitti oireita saaneet poikkeuksellisesti käyttämällä S-ryhmän kauppojen kassajärjestelmää ja rekisteritietoja. Selvitys tehtiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran luvalla.

Kasvissekoituksen valmistaja on belgialainen yritys Dujardin Foods. SOK:n mukaan daturan siemenkodat ovat todennäköisesti päätyneet sekoitukseen espanjalaisten romano-papujen mukana jonkin valmistajan sopimusviljelijän pellolta.