1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tukka pitää järvivedestä

Kirkas järvivesi tekee hiuksille hyvää, sillä se ei avaa hiussuomuja hanaveden tavoin. Jos järvi on oikein puhdas, hoitoaineilla lotraamisen voi unohtaa. Mieto sampoo ei tee järvellekään pahaa, hydrobiologi vakuuttaa.

terveys
Mies uimassa kahden lapsen kanssa järvessä.
Mika Kanerva

Hiusten peseminen järvivedessä tekee tukalle hyvää. Suomalaisten järvien vesi on pääsääntöisesti niin puhdasta, että tukan saippuointi esimerkiksi mökkirannassa on turvallista.

Koulutuskeskus Salpauksen hiusalan lehtori Mila Hakalin suosittelee kuitenkin aina tarkistamaan silmämääräisesti, onko lähellä esimerkiksi tehtaita tai muita vesistöä saastuttavia tekijöitä.

Hoitoainetta ei välttämättä mökillä tarvita, sillä tukka on sampoopesun jälkeen pehmoinen. 

Mila Hakalin

Järvivesi ei ole läheskään niin emäksistä kuin kemikaaleilla puhdistettu hanavesi. Joskus järviveden hyvät vaikutukset korvaavat jopa hoitoaineen.

- Pehmeä järvivesi ei avaa hiuksen pinnalla olevaa suomukerrosta niin paljon kuin hanavesi. Se ei turvota hiusta eikä tee siitä pörröisen karheaa. Hoitoainetta ei välttämättä mökillä tarvita, sillä tukka on sampoopesun jälkeen pehmoinen.

Suolaisella merivedellä lutraamisen jälkeen Hakalin suosittelee huuhtelemaan tukan puhtaalla vedellä, sillä suola tekee hiukset koppuraiseksi.

- Merivedessä uiskentelun jälkeen korostuu myös hoitoaineen merkitys.

Järvivesi ei vihastu sampoosta

Myös luonnonystävä voi pestä tukkansa järvessä, Etelä-Savon ely-keskuksen hydrobiologi Antti Haapala vakuuttaa. Sampoopesu ei tee järvelle hallaa, koska pesuainetta päätyy vesistöön pieniä määriä.

Pesuainepullon tuoteselosteesta tulee kuitenkin aina tarkistaa, ettei se sisällä vesistölle haitallisia aineita.

- Yleensä sampoot ovat niin mietoja, ettei tällaisia merkintöjä ole.

Ihan jokaisessa lammikossa tukkaa ei kuitenkaan kannata pestä. Hydrobiologi Antti Haapalan mukaan hiusten pesua on syytä välttää esimerkiksi pienissä lammissa.

Lue seuraavaksi