Riku-karhu, muflonit ja emut kiinnostavat Kiteen eläinpuistossa

Kiteen eläinpuisto tarjoaa kahden kilometrin mittaisen luontopolkunsa varrella paljon nähtävää ja koettavaa. Suomen neljänneksi suurimassa eläinpuistossa löytyy yli 50 lajia ja parisataa yksilöä. Ehdoton vetonaula on yli 300 kiloinen Riku-karhu, mutta myös emut, nandu, muflonit ja alpakat kiinnostavat.

Kotimaa
Riku-karhu syömässä leipiä.
Esa Pietarinen / Yle

Vuonna 1996 perustettu Kiteen eläinpuisto on laajentunut pikku hiljaa. Kaksi kilometria pitkä luontopolku tarjoaa nyt nähtäväksi yli 50 eri eläinlajia isoissa ulkoaitauksissa. Matkan varrella voi bongata alpakoita, villa- ja villisikoja, metsäpeuroja, jakkeja, mufloneita, eli villilampaita. Eksotiikka edustavat emut ja nandu. Kotimaisten eläinten kirjo on myös hyvin edustettuna, eläinpuistosta löytyvät niin metsäneläimet kuin tutummat kotieläimetkin. Lintujen lajikirjo on myös laaja.

Karhu kiinnostaa aina ja myös ilvekset ja ahma, niitä kuitenkin niin harvoin näkee luonnossa.

Jussi Keskimäki

- Yleisöä tuntuvat kiinnostavan eniten alpakat, ne ovat niin seurallisia ja eksoottisia eläimiä .Karhu kiinnostaa aina ja myös ilvekset ja ahma, niitä kuitenkin niin harvoin näkee luonnossa. Susi meiltä puuttuuu, sitä ovat vieraat kyselleet. Olemme pohtineet, että ulvova susi saattaisi häritä majoittujien yörauhaa, sanoo eläinpuistoa johtava Jussi Keskimäki.

- Nandu ja emut kiinnostavat eksoottisuutensa takia ja mielenkiintoisia ovat lounaisaasiasta kotoisin olevat muflonit. Näitä löytyy länsirannikolta saaristosta, mutta ei juuri muualta. Tämä villilammas on hyvin helppohoitoinen, se syö heinää, juo vettä ja sillä on nuolukivi tuolla aitauksessa, niillä se pärjää, kertoo Keskimäki.

Kiteen eläinpuiston kierros päättyy tukevan aitauksen ääreen. Sieltä löytyy eläin , jonka puuhia ihmiset pysähtyvät seuraamaan pitkäksi aikaa. Ja nähtävää 300-kiloinen Riku-karhu tarjoaakin. Ennen kaikkea massivisen karhun ruokailu on mukavaa seurattavaa.

- Riku pistelee suuhunsa leipää, lihaa ja hedelmiä. Sillä on aina ollut hyvä ruokahalu ja näin keväällä etenkin, kertoo Jussi Keskimäki.

Täksi kesäksi Kiteen eläinpuistoon ei hankittu uusia eläimiä, mutta jatkon suhteen ideoita on.

- Suunitelmissa on hankkia eksoottisia eläimiä tulevina vuosina, mutta en vielä paljasta millaisia, sanoo Keskimäki