1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Välimeren rannalla 700 kilometriä pitkä laiton lintuansa - tappaa miljoonia lintuja

Pajulinnuissa, satakielissä ja kehrääjissä ei ole paljon syömistä, ellei niitä pyydä massoittain. Toiminta on laitonta, mutta kukaan ei piittaa siitä.

Lintuja pyydetään laittomilla verkoilla Egyptissä. Kuva: Holger Schulz / Nabu

Välimeren etelärannikkoa seuraa noin 700 kilometriä pitkä lintuverkko. Lintujentutkijat ovat jo kauan tienneet, että muuttolintuja pyydetään laittomilla verkoilla, mutta verkon valtava koko yllätti tutkijat.

Saksalaisen Bayerische Rundfunk -radioaseman toimittajat mittasivat Libyasta Egyptin kautta Siinain niemimaalle ulottuvan verkon. Heidän mukaansa verkkoaidassa on aukkopaikkoja vain sotilastukikohtien ja suurimpien kaupunkien kohdalla.

Lintuverkkoon takertuvien lintujen määrää on mahdoton laskea, mutta asiantuntijat arvelevat luvun liikkuvan kymmenissä miljoonissa vuosittain.

Eniten lintuja tarttuu verkkoon syksyllä, kun muuttolinnut ylittävät Välimeren ja laskeutuvat väsyneinä rannalle etsimään suojaa ja ravintoa.

Lintuja käytetään ruokana. Jotkut ravintolat tarjoavat pikkulintuja herkkuina, vaikka niissä suurimmat lihapalat ovat tuskin kynnen kokoisia.

Viranomaiset eivät tee mitään

Egypti on hyväksynyt kansainvälistä lintujensuojelua koskevan sopimuksen. Myös sen omien lakien mukaan lintujen massapyydystys verkoilla on laitonta ja verrattavissa salametsästykseen. Tästä huolimatta viranomaiset eivät tee mitään toiminnan estämiseksi.

Saksan luonnonsuojeluliiton Nabun asiantuntijoiden mukaan lintujen massapyydystys vaikuttaa väistämättä lintukantoihin, joita heikentävät jo nyt mm. elinalueiden tuhoutuminen ja ilmastonmuutos.