Kesäteatterin tähdet hytisevät ulkolavalla toppatamineissa

Heinolan kesäteatterin komedia Diivat sai näyttelijät Sari Havaksen ja Vesa Vierikon päättämään kesätyötaukonsa ja irrottelemaan ulkonäyttämöllä. Pimeissä bunkkereissa harjoittelemaan tottuneet konkarit nauttivat ulkoilmatyöpaikasta.

teatteritaide
Vesa Vierikko ja Sari Havas
Vesa Vierikko ja Sari HavasVihtori Koskinen / Yle

Jyrängönvirta solisee Heinolan kesäteatterin vieressä. Puiden lehdet kahisevat. On melkein kesä.

Aikaa kesäteatterinäytelmän hiomiseen on kolme viikkoa.

Konkarinäyttelijät Sari Havas ja Vesa Vierikko tekevät kesätöitä teatterissa harvakseltaan. Nuorena kesäteatteri oli heille arkea, mutta ei enää.

Heinolaan kumpikin lähti mielellään.

- Kesä on arvokasta aikaa enkä halua aina antaa kaikkea aikaani kesäteatterille. Viimeksi olin kesähommissa kolme vuotta sitten Heinolassa, Havas sanoo.

Kesäteatteri on totisesti kova rupeama. Aamuharjoitukset alkavat kymmeneltä ja kestävät iltapäivällä kahteen. Sitten on parin tunnin tauko, kunnes ilta kuluu jälleen harjoitellen.

- Aikoinaan vietin Suomenlinnassa viitisentoista kesää. Sitten kyllästyin sateeseen ja ukkoseen. Ajattelin, että taistelu luonnonvoimia vastaan saa riittää. Sen jälkeen olin vuosikaudet pois kesäteattereista, Vierikko kertoo.

Heinolaan hänet sai lähtemään paitsi mielenkiintoinen näytelmä myös työkaverit.

- Tätä työtä on kiva tehdä, jos on hyvä sakki. Jos on veemäinen porukka, työ muuttuu kiusallisen hankalaksi.

Ensi-ilta lähestyy

Kesäteatterimiljöö on erilainen kuin näyttelijöiden työpaikat yleensä. Tavallisesti näyttelijät harjoittelevat pimeässä, suojassa päivänvalolta.

- Työpaikan maisemassa on järvi, veneitä ja puussa lehtiä. Luontoa saa aistia täysin siemauksin ja kesästä nauttii. Aika fantastista tämä on, toppatakkiin harjoituksissa pukeutunut Sari Havas tunnelmoi.

Tätä työtä on kiva tehdä, jos on hyvä sakki. Jos on veemäinen porukka, työ muuttuu kiusallisen hankalaksi.

Vesa Vierikko

Paitsi luonnonläheisyys myös työstettävä komedia_ Diivat_ tuntuu saavan näyttelijät innostumaan. Harjoiteltu on vasta pari päivää, mutta tarinan juoni on jo omaksuttu hyvin.

- Peruskäki on vastaava kuin elokuvassa Piukat paikat. Näytelmä on hauska, mutta vähän hitaampi kuin farssi, Vesa Vierikko sanoo.

- Vaikka tässä on kerroksia ja salaisuuksia, ovatko hahmot naisia vai miehiä, kaikki pysyvät kärryillä. Mielenkiintoista tässä on juuri se, paljastuvatko roolihenkilöt, Sari Havas naurahtaa.