1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemi haluaa rakentaa Ounasvaaran laen

Rovaniemen kaupunki haluaa Ounasvaaran kaavoituksen valmiiksi. Muun muassa mökkikylää ja hotellin laajennusta koskeva kaavamuutos otettiin esille kaupunginhallituksen iltakoulussa maanantaina. Valtuuston käsittelyyn uudelleen valmisteltu ehdotus tulee aikaisintaan syksyllä.

Ounasvaaran hyppyrit Kemijoelta katsottuna. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Ounasvaaran lakialueen rakentamisen mahdollistavan kaavamuutoksen käsittely on kestänyt lähes seitsemän vuotta. Nyt kaava halutaan saada valmiiksi.

Viimeksi valtuusto käsitteli kaavaa viime syksynä. Ounasvaaran laelle mökkikylää ja hotellin laajennusta suunnitteleva Lapland Hotels tavoitteli kaavamuutosta 23 hehtaarin alueelle, mutta tekninen lautakunta esitti 11 hehtaarin aluetta, jonka hallitus muutti 23 hehtaariksi. Valtuusto ei hyväksynyt päätösprosessia ja asia lähetettiin uudelleen valmisteluun.

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja keskustan Sakari Trög on toiveikas tällä kertaa.

- Laaja poliittinen tahto on siihen, että  jo vuonna 2006 aloitettu kaavoitusprosessi täytyy saattaa loppuun, Sakari Trög sanoo.

Iltakoulussa paikalla ollut vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko-Juhani Tennilä laskeskelee, että yrittäjän toiveiden puolella tuntuu nyt olevan enemmistö valtuustosta.

- Itse kannatan rakentamista tietyissä rajoissa, mutta ei voi ajatella, että yrittäjä sanelee rakentamisen ehdot. Mutta nyt melkoisen enemmistön kanta näyttäisi valtuustossa olevan se, että mennään yrittäjän ehdoilla, Tennilä sanoo.

Trög ounastelee, että nyt tärkeintä tuntuu olevan kaavan valmistuminen ja pienempäänkin  hehtaarimäärään tullaan tyytymään.

- Kaavan valmistelu aloitetaan alusta, mutta toki siitä on hyötyä, että erilaiset selvitykset on jo tehty. Valtuuston käsittelyyn asia tulee  aikaisintaan puolen vuoden kuluttua, Sakari Trög arvioi.

Pitkä prosessi

Ounasvaaran alueelle lisärakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos on puhuttanut Rovaniemellä pitkään.

Usean äänestyksen jälkeen kaupunginhallitus hyväksyi maaliskuussa 2012 yhteensä 23 hehtaarin suuruisen alueen majoitusrakentamiselle. Tekninen lautakunta oli ehdottanut pienempää 11 hehtaarin aluetta.  Lisäksi hallitus hyväksyi tuolloin nykyisen hotellin laajentamisen.

Kaava eteni syksyllä 2012 valtuustoon, mutta se hylkäsi hallituksen esityksen.  Kokoomuksen ja demareitten valtuutetut olivat tuolloin tyytymättömiä kaupungin virkamiesten toimintaan kaavan valmistelussa ja se palautettiin uudelleenvalmisteluun tekniselle lautakunnalle.

Kaupunginvaltuutetut ja teknisen lautakunnan jäsenet Aimo Honkavuori ja Sulo Paksuniemi kritisoivat elokuussa muun muassa apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttilan toimintaa. Heidän mukaansa Anttila oli vastoin teknisen lautakunnan päätöstä tuonut kaupunginhallituksen kokoukseen omia muutosehdotuksia kaavasuunnitelmaan.