1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Chilitäytekakku katosi vieraiden suihin ennen tavallista kakkua

Kevyt puraisu kutosluokituksen chilistä saa tottumattoman hengen haukkomaan ja vedet tippumaan silmistä. Edes maailman tulisin chili Trinidad Moruga Scorpion, jonka luokitus on 10+++, ei saa piikkiöläistä chiliharrastajaa tarttumaan viilentävään maitolasiin.

ilmiöt
Chicken Itza -chili
Tarja Hiltunen / Yle

Kaarinalaisen puutarhan yläkerrassa Piikkiössä on chilien ystävien taivas. Suotuisissa olosuhteissa kasvaa satoja chililajikkeita. Asiakkaita löytyy ympäri Suomea.

Kari Virolainen tutustui chileihin veljensä perässä viitisen vuotta sitten. Pirjo Koivunen seurasi miestään ja maustaa tätä nykyä lähes jokaisen ruoan chilillä.

- Tein kokeeksi kerran kaksi täytekakkua, toiseen laitoin chiliä ja se meni vieraiden suihin ensin. Oli kuulemma maukkaampi.

Taimitarhan erikoisuuksiin kuuluukin chilijäätelö. Kylmä jäätelö lievittää herkkuun lisätyn Naga Morich -chilin poltetta.

Ihminenkään ei syö vain kerran viikossa

Kari Virolainen kehottaa kokeilemaan chilien kasvatusta kotona. Taimien esikasvatus aloitetaan tammi-helmikuussa. Itämislämpötila on 27-30 astetta. Kasvihuoneeseen chilin voi istuttaa touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle kesäkuussa.

Vieraiden annetaan hetken kärvistellä.

Pirjo Koivunen

- Kasvualustana käytetään hapanta turvetta. Jokaisella kastelukerralla pitää käyttää lannoitevettä. Tällöin lannoitteen määrä pysyy tasaisena. Ei ihminenkään pärjää niin, että on viikon syömättä ja sitten tankkaa kerralla kunnolla.

Kypsä chili ei ole koskaan vihreä. Monia chilejä käytetään raakoina, kuten jalapenoja. Kypsä chili on useimmiten punainen, muita värejä on oranssi, keltainen, purppura ja violetti.

Lajikkeita risteyttämällä pyritään saamaan eri värisiä ja muotoisia chilejä.

Vuoden vihannes 2013

Chilin tarkoitus on korostaa ruoan raaka-aineiden makua. Chilillä pystyy myös vähentämään suolan käyttöä.

- Chiliä voi käyttää sellaisenaan vaikka salaatteihin, sitä voi kuivattaa ja jauhaa, kylmäsavustaa ja täytettynä vaikka grillata, selostaa Kari Virolainen.

- Itse olen vähentänyt suolan käytön puoleen, on chilillä siis terveysvaikutuksiakin.

Perheen tuttavat ovat tottuneet kysymään emännältä ruoan tulisuudesta, isännällä kun on korkea toleranssi sietää chilin polttavaa makua.

- Ihan heti ei vieraille viilentävää maitolasillista anneta, vaan annamme heidän hetken aikaa kärvistellä, nauravat puutarhurit.

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat valinneet chilin vuoden 2013 vihannekseksi.

Lue seuraavaksi