Koe uusi yle.fi

Mopokortinkin hinta nousi aiottua enemmän - nyt samaan hintaan saa jo edullisen mopon

Mopokortin hinta on noussut huomattavasti enemmän kuin mitä liikenteen turvallisuusvirasto arvioi mopokorttiuudistusta valmistellessaan. Mopokortin hinta on viisinkertaistunut kaksi vuotta sitten toteutuneen mopokorttiuudistuksen myötä.

Kotimaa
Grafiikka mopokortin hinnasta.
Mopokortin saa nykyään reilulla 500 eurolla, kun mopoauton ajoon oikeuttavasta kortista joutuu pulittamaan enemmän. Ennen mopokorttiuudistusta mopokortin hinta oli alle satasen. Yle Uutisgrafiikka

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi arvioi mopokorttiuudistusta valmistellessaan, että aiemmin 90 euroa maksaneen mopokortin hinta nousee 250-550 euroon riippuen siitä, missä mopokortti suoritetaan.

Suomen Autokoululiitto arvioi nyt, että mopokortin hinta on noin 550-650 euroa, kun hintaan lasketaan mukaan viranomaiskulut. Mopokortti siis maksaa yhtä paljon kuin edullisimmat mopot.

Mopoauton ajoon oikeuttava kortti maksaa vieläkin enemmän. Autokoululiiton arvion mukaan sitä ei alle 650 eurolla saa.

Mopokortin voi myös suorittaa perheenjäsenen tai tuttavan saamalla opetusluvalla. Tällöin hintaa kertyy parisataa euroa.

Monella mopokortti jää nykyään hankkimatta sen korkean hinnan takia. Siksi kirkkonummelainen Anette Nevanlinnakin joutui perustelemaan pitkään kotona mopokortin hankintaa.

- Piti siitä vuosi keskustella, ennen kuin mopokurssille pääsin. Mutta kyllä se on ihan tarpeellinen asia, kun siellä pöpelikössä asuu, Kirkkonummen ja Espoon rajalla Oittaalla asuva Nevanlinna sanoo.

Korkea hinta eriarvoistaa perheitä

Yle Uutiset kertoi aiemmin keväällä, että henkilöauton ajokortista tuli Euroopan kalleimpia vuoden vaihteen ajokorttiuudistuksen myötä. Liikenneministeri Merja Kyllönen on luvannut tarkastella ajokorttien hintoja uudestaan alkusyksystä, koska korkea hinta eriarvoistaa perheitä.

Autokouluyrittäjän mukaan mopokorttien hintojen laskeminen ei noin vaan käy, sillä mopokurssien hinnoissa ei ole ilmaa.

- Ennenhän mopokortista ei saanu yhtään mitään. Siihen ei kuulunu mitään muuta kuin tutkinto, ja nyt siihen kuuluu ammattilaisen opetusta, espoolaisen Maken Autokoulun johtaja Markku Kähkönen sanoo.

Kähkösen mukaan hyvä keino laskea mopokortin hintaa olisi alentaa autokouluja koskevaa arvonlisäveroa.

- Siinähän lähtisi jo neljännes hinnasta pois, jos arvonlisävero poistettaisiin.

Vanhempien kiinnostus lisää nuorten turvallista ajamista

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari uskoo, että ajokorttiuudistus on tuonut mukanaan etuja ja haittoja. Kiistaton etu on Parkkarin mukaan ajoneuvon hallinnan opetus kädestä pitäen.

- Mutta sitten tietenkin pienenä sivuvaikutuksena on se, että monilla perheillä, joilla on taloudellisesti tiukkaa ja monta lasta, jotka tulevat mopokortti-ikään, harkinta varmaan päätyy siihen, ettei korttia olekaan varaa hankkia, harmittelee Parkkari.

Onnettomuuksia tutkineen Inkeri Parkkarin mukaan paras tapa vaikuttaa nuorten kuskien asenteisiin liikenteessä on se, että vanhemmat ovat kiinnostuneita nuorten tekemisistä.

- Sen on todettu lisäävän turvallista ajamista.