Hyppää sisältöön

Suonna Kononen teki levyn Reino Rinteen teksteistä

Huojuva lato-yhtyeen laulajana tunnettu joensuulainen Suonna Kononen kokosi kirjailija-runoilija Reino Rinteen 100- vuotisjuhlavuodeksi äänilevyn Rinteen teksteistä. Kuunnelmatyyppisellä levyllä vuorottelevat lausutut ja lauletut runot. Yhtenä lausujana levyllä on entinen Ylen pääkuuluttaja Pentti Fagerholm.

Kuva: Esa Pietarinen / Yle

Reino Rinne (17.7.1913-6.2.2002) oli kuusamolainen kirjailija ja toimittaja, joka jäi suomalaisen luonnonsuojelun historiaan Kuusamon koskisodan keulahahmona.

Kirjallisuushistoriaan Rinne jäi 1940-50-lukujen Lappi-romaaneillaan. Rinteen ensimmäinen runoteos, vuonna 1970 julkaistu Anna minulle atomipommi toi tekijälleen valtion kirjallisuuspalkinnon.

- Rinne oli isoisäni, mutta ei se kuitenkaan ollut pohjimmainen syy tämän levyn tekemiseen. Rinne oli etenkin -70-80-luvuilla suomalaisessa luonnonsuojelukentässä näkyvä ja merkittävä hahmo. Hän oli Kuusamon puolessa tehnyt koskien suojelutyötä jo 50-luvulta lähtien.

- Pohjois-Karjalaankin hänen työnsä heijastui siten, että Ruunaan koskien suojelivat saivat Kuusamon koskisodasta innoitetta, He ovat myöntäneet, että Lieksassakin kosket virtaavat vapaina sen takia, että Reino Rinteen esimerkki inspiroi, kertoo levyn tehnyt  Rinteen tyttärenpoika Suonna Kononen.

Aloittelin näiden Rinteen runojen säveltely- yritykset jo 90-luvulla.

Suonna Kononen

- Aloittelin näiden Rinteen runojen säveltely- yritykset jo 90-luvulla, ukki silloin vielä eli ja hyväksyi nämä yritykset. Näitä kappaleita julkaistiin silloin c-kasetilla varhaisversioina. Nyt sitten ajattelin, että tehdään tämä asia kunnolla ja äänitin nämä kappaleet uudestaan ja sain levylle hienoja muusikkoja avustajaksi ja lausujavieraita, kertaa Kononen levyn teon vaiheita.

Lausujavieraina levyllä esiintyvät Ylen entinen pääkuuluttaja Pentti Fagerholm, Freukkareide Pekka Myllykoski ja Rinteen toinen tyttärenpoika, Radio Suomen toimittaja Petri Rinne.

- Pentti Fagerholm ja Reino Rinne olivat hyviä ystäviä kymmenien vuosien ajan. Kirjoitin  Fagerholmille kirjeen ja pyysin häntä tähän mukaan lausumaan muutaman runon. Oli hienoa saada suuri suomalainen radioääni mukaan näihin talkoisiin, kertoo Suonna.

Levyn lausuntaosuudet äänitettiin Helsingissä ja lauluosuudet viimeisteltiin Yrjö Vähäkallion kotistudiossa. Iso työ on tehty ja 27 raitainen levy valmis. Levyn julkaisukeikkoja Suonna soittaa useampia.

- Nytpä se on tietyllä tavalla kunniavelka tullut isoisälle maksettua. Soittelen kesällä levyn julkaisukeikkoja muun muassa Joensuussa Botaniassa ja  Kiteen Maruknoilla.

- Kuusamossa on kesäkuun 5. päivä vähän isommat Rinne-juhlat. Siellä paljastetaan Rinteelle patsas, siellä on myös Rinne aiheinen seminaari. Tuolle levynjulkaisukeikalle ovat tulossa myös levyllä esiintyvät lausujat. Pentti Fagerholm, Pekka Myllykoski ja Petri Rinne halusivat ehdottomasti tuohon tapahtumaan mukaan, vaikkei rahasta puhuttukaan mitään. Sinne mennään kunnioittamaan hyvän sanantekijän muistoa, kertoo Suonna Kononen.