Kesä koittaa kullankaivajalle

Kesä on pikkuhiljaa tullut koko Lappiin. Kullankaivaja Topi Jokiniemi tuli kultamailleen Lemmenjoelle jo kuukausi sitten. Valtaus on talven jäljiltä kunnostettu pihat siivottu ja tositoimiin aletaan aivan näillä hetkillä. Hommia paiskitaan kultamailla syyskuun loppuun ja maalikylissä käydään vain ruuanostossa.

luonto
Kultahippu
Minna Heikura / Yle

Kesä tulee kohisten kultamaillekin. Topi Jokinemen mukaan Silja Linen ja Viking Linen jälkeen suositumman varustamon Jomppas Linen kalustoa laitetaan pikavauhtia kuntoon, niin että kultaväki ja turistit pääsevät kairoihin. Lemmenjoki on sulana.

-Viikon verran on ollut sellaista viitätoista- kahdeksaatoista astetta lämmintä ja riekkokin lentelee. Me ollaan täällä jo ruskeita kuin pavut. Aikainen kevät on tosi outoa, mutta hienoa, Topi sanoo.

Moottorikelkatkin on jo pantu kesäteloille. Se merkitsee Topille kolmen tunnin kapuamista Jäkälä-Äytsin päälle apostolin kyytillä, jos puhelimella haluaa puhua.Kännykkä ei Lemmillä joka savuun kuulu.

Varma kulta

Jos kultaa haluaa, niin varmin keino sitä saada, on lähteä Lemmenjoelle. Topi Jokiniemi aloitti vaskaukset jo Helluntaina ja heti tarttui hippuja vaskooliin.

-Vaimon pihamaalta haravoima maa-aines paiskattiin aivan pieneen ränniin ja sitten vaskattiin pois. Eiköhän siinä semmonen viiisi senttiä pitkä viiru hippuja ollut vaskoolin pohjalla. Olikohan joku kompuroinu edellisvuonna kultapurkin kanssa vai onkohan mökki väärässä paikassa, kultamies Topi Jokiniemi naurahtaa.

Pihansiivous sai yllättävää puhtia tapahtuneesta ja Topin mukaan nyt paikat ovat vimosen päälle kunnossa. Siinä samassa mökkikin kunnostettiin talven jäljiltä viihtyisäksi.

Viimeisiä viedään

Kultamiehillä on kiire. Kaivuut on saatava hoidettua, ennen kuin valtion antama siirtymäaika loppuu. Topi Jokiniemen mielestä elämä muiuttuu totaalisesti kultasavotan jälkeen. Hän aikoo vaimonsa kanssa perustaa viinitilan Unkariin.

-Rengit otetaan mukaan viinitilan hoitajksi ja se on siinä. Kultahommat viedään kunnialla loppuun saakka ja sitten Unkariin. Sen jälkeen mie lähen politiikkaan. Tukka ja järki kun eivät pysy samassa päässä, Topi veistelee.