1. yle.fi
  2. Uutiset

"Vähemmän salailua, enemmän tietoa vaihtoehdoista EU-kriisin hoidossa"

Maan johtavat perustuslain ja talouden asiantuntijat löysivät paljon huomautettavaa EU-kriisin hoidosta niin meillä kuin koko Euroopan unionissa keskiviikkona järjestetyssä kuulemisessa. Eduskunnan tarkastusvaliokunta peräsi lisää avoimuutta ja vaihtoehtojen esittämistä. Professorien mukaan perustuslakia on koeteltu pitkin kriisin hoitoa.

politiikka

Suomessa eduskunnan suuri valiokunta käsittelee EU-asiat. Tämä on vallankumouksellista EU:ssa. Muualla parlamentit saavat nähtäväkseen vain valmiiksi neuvotellut ratkaisut.

Silti pikaisilla aikatauluilla ja huterin tiedoin tehdyt miljardiratkaisut ovat synnyttäneet katumusta niin opposition kuin hallituspuolueidenkin kansanedustajissa.

- Eduskunnalle pitäisi kertoa enemmän taloudellisten vastuiden kokonaisuudesta, kertoa vaihtoehdoista ja riskeistä, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) sanoo.

Perustuslain mukaan eduskunnalla on oikeus saada asioiden käsittelemiseen tarvittavat tiedot. EU-asioissa osa tiedoista on julistettu salaisiksi. Tälle ei ole perusteita valiokuntien mielestä.

- Asiat pitää uskaltaa kertoa kansanedustajille, jotka itse arvioivat, pitävätkö tiedot salaisena, Brax sanoo.

Professorien mukaan monia periaatteita on loukattu

Perustuslakiasiantuntijan, professori Tuomas Ojasen mukaan eurokriisin hoitotapa on koetellut monin tavoin perusoikeuksia.

EU:n perusoikeusvirasto on selvittänyt, miten jo vuoden 2008 finanssikriisi hoidettiin perusoikeuksien kannalta. Viraston mukaan kaikikia säästöjä ja menosupistuksia tehtäessä niitä on suhteutettava perusoikeuksiin.

- Leikkausten vaikutuksia pitää arvioida varsinkin haavoittuvimpien kansalaisten, kuten lasten, nuorten, eläkeläisten ja vammaisten kannalta, professori Tuomas Ojanen sanoo.

Lue seuraavaksi