Hyppää sisältöön

60-luvulla koulukotiin lähdettiin poliisiautossa

Väkivaltaa, eristämistä, matkoja koulukotiin poliisiautossa. Koulukotien arki saattoi 1950- ja 60-luvuilla olla todella karua. Itä Suomen yliopiston lehtori Vesa Puuronen työstää kirjaa koulukotiin sijoitettujen tarinoista.

Arkistokuva 1950-luvulta: Toivolan koulukodin johtaja tervehtii vieraita. Kuva: Kalle Kultala

Koulukotien arki saattoi 1950- ja 60-luvuilla olla hyvin karua. Ruumiillinen kuritus kiellettiin vasta 60-luvulla, lasten pitämistä muista eristyksissä ei vielä tuolloinkaan. Myös asenteet nuoria kohtaan olivat kovia.

Itä-Suomen yliopiston lehtori Vesa Puuronen työstää parhaillaan kirjaa koulukoteihin 1950- ja 60-luvuilla sijoitettujen lasten ja nuorten kokemuksista. Tarinat ovat karuja kuten oli lasten ja nuorten kohtelukin.

- Nuoriin suhtauduttiin pahemmin kuin rikollisiin. Ei vankeinhoitolaitoksissa ollut ruumiillinen kuritus sallittua. Koulukodeissa oli, Puuronen kertoo.

Koulukotien nuoret joutuivat tekemisiin myös virkavallan kanssa. Poliisi nouti heidät kotoa tai muualta laitokseen ja jos laitoksesta lähti karkuun, sai jälleen virkavallan kintereilleen.

Uhrit vaikenivat pitkään

Puuronen oli mukana myös Ylellä huhtikuun lopulla esitetyssä Varastettu lapsuus -dokumentissa, joka kertoo koulukodeissa olleiden lasten kohtaloista. Dokumentin jälkeen tuntemattomat ihmiset ovat tulleet kertomaan Puuroselle omia kokemuksiaan koulukodeista.

Puuronen kiinnostui koulukotien historiasta alkujaan sattumalta. Hän oli mukana talkoissa, joissa vanha mies alkoi kertoa kovia kokemuksiian koulukodeista. Aiemmin kuolokodeissa julmuuksia kokeneet eivät juuri ole puhuneet aiheesta julkisuudessa.

- Suojellakseen itseään ja läheisiään ihmiset eivät halunneet puhua. Koulukoteja on tutkittu yleisesti lastensuojelun historian yhteydessä, mutta sitä, miten koulukodeissa olleet ovat kokeneet asian, ei ole tutkittu.

Väkivaltaa ja nöyryytystä aikanaan kokeneet lapset ovat jo eläkeiässä. Kipeät muistot ovat silti yhä pinnassa.

- Minuun ottavat yhteyttä ne, joihin huono kohtelu on vaikuttanut varsin paljon. Viikko tai puolitoista sitten juttelin yli 70-vuotiaan miehen kanssa, joka ryhtyi itkemään, kun muistot koulukodista nousivat mieleen. Hän sanoi, että ne ovat jatkuvasti mielessä.

Lehtori Vesa Puuronen pyrkii saamaan koulukotien kasvattien tarinoista kertovan tietokirjansa valmiiksi ensi vuoden keväällä. Hän jatkaa koulukodissa olleiden haastatteluja Pohjois-Savossa ja muualla Suomessa tässä kuussa.