Päiväkodin leiriviikolla nokosetkin nukutaan ulkona

Moni lapsi viettäisi mielellään varsinkin kesäisin kaiken aikansa ulkona. Luontopainotteisessa Pitkäniemen päiväkodissa Nokialla vietetään parhallaan leiriviikkoja, jolloin ruoka tehdään nuotiolla ja päiväunetkin nukutaan teltassa.

Kotimaa
Pitkäniemen päiväkotilaiset keittävät lohikeittoa nuotiolla
Marjut Suomi / Yle

Pitkäniemen päiväkodissa Nokialla on vietetty leiriviikkoja säännöllisesti jo useamman vuoden ajan. Parin viikon ajaksi kerrallaan päiväkoti siirtyy käytännössä toimimaan ulkosalla.

Tavoite on opettaa lapsille omatoimisuutta, vastuunottoa ja luontoon liittyviä asioita.

"Emme ole sokerista"

Esimerkiksi Sinja Soikkeli aloitti muiden mukana leiripäivänsä päiväkodin pihassa aamupalalla - ja omien astioiden tiskaamisella. Kuivaamisen jälkeen astiat laitetaan pussukkaan odottamaan lounasta. Näin viisivuotiaat ja eskari-ikäiset ottavat vastuuta ja harjoittelevat luonnossa tarvittavia taitoja.

- Mörököllit tekevät tänään ruokaa, Lehdet maalaavat ja meidän ryhmä Hämähäkit tekee ötökkähotellia, Eero Lähdesmäki kertoo reippaasti päivän suunnitelmista.

Rankkasateellakaan ei kadota sisään telkkarin ääreen, sanoo lastentarhanopettaja Eija Hautakangas.

- Olemme ulkona säällä kuin säällä. Lapset käyvät sisällä ainoastaan pissalla, ottavat kurahousut pois palomiestyyliin nilkkoihin ja tulevat sitten taas ulos. Emme ole sokerista.

"Vanhemmat ovat ihmeissään"

Päiväkodin poikkeuksellinen ohjelma näkyy myöhemmin myös kotioloissa. Lapset innostuvat auttamaan pöydän kattamisessa ja tiskaamisessa.

- Varsinkin tuo tiskaus on asia, josta vanhemmat ovat ihmeissään, miten omatoimisesti lapset sen tekevät, kertoo lastentarhanopettaja Eija Hautakangas.

- Ulkona tekeminen ja vastuun antaminen lapsille kannattaa, Hautakangas kannustaa vanhempia ja muita päiväkoteja.