Mustikasta hyvä sato joka toinen vuosi

Jos kevätkelit jatkuvat kauniina, kukkii mustikka Oulun korkeudella jo ensi viikolla. Mustikan sato vaihtelee lähes joka toinen vuosi. Oikein hyvän satovuoden jälkeen kasvi näyttää keräävän voimia seuraavana kesänä.

Kotimaa
Mustikka kukkii monin paikoin runsaana Pohjois-Suomea myöten.YLE

Mustikka reagoi nopeasti lämpimään ja viime päivien lämpimät säät ovat saaneet mustikan jo kukkimaan Etelä-Suomessa. Jos kevätkelit jatkuvat kauniina, kukkii mustikka Oulun korkeudella ensi viikolla.

Vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta arvioi, että silloin kukinta on melko normaalissa aikataulussa. Tällöin pölyttäjät ovat jo liikkellä ja mitä myöhäisemmäksi kukinta menee, sitä paremmin mustikka voi selvitä ilman hallavaurioita.

Hyvä kevät ei kuitenkaan takaa mustikalle huippusatoa. Kauko Salon mukaan mustikan sato vaihtelee lähes joka toinen vuosi. Oikein hyvän satovuoden jälkeen kasvi näyttää keräävän voimia seuraavana kesänä.

-Kun poistaa analyyseistä muut kevään ympäristömuuttujat, niin silloin jää kasvin oma fysiologinen tila aika keskeiseksi tekijäksi. Hyvänä kesänä energiavarat käytetään hyvin. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että energiavaroista ei seuraavana vuonna välttämättä ole paljon käytettävissä vaikka olosuhteet olisivat hyvät, arvioi Salo.

Tutkijan mukaan 2000-luvun alusta laskien mustikan sato vaihtelee pääosin niin, että joka toinen vuosi sato on hyvä ja joka toinen vuosi huono. Ihan joka vuosi näin ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan kahtena viime vuonna sato on ollut keskivertoa parempi.

- Näyttää siltä, että jos kaikki tekijät natsaavat hyvin, niin aivan kohtuulliseen satotasoon voidaan päästä, vaikka edellinen vuosi olisi ollut erinomainen. Eli tänäkin vuonna voidaan saada ihan hyvin mustikkaa, mutta tuskin kuitenkaan aivan huippusatoa.